07.12.2015
Anna Tobiášová
Úspěch diety nazvané „pět ku dvěma“, na kterou přísahají i některé hollywoodské hvězdy, spočívá ve dvou odlehčovacích dnech během týdne. Jednak díky nim srazíte celkový týdenní energetický příjem na přijatelnou úroveň. Navíc střídání dnů, kdy jíte normálně, s těmi, kdy se držíte zkrátka, vede k tomu, že vaše spalování je neustále ve střehu, protože neví, co ho čeká.
Výhodou je i to, že dieta je sama o sobě jednoduchá, nepotřebujete žádný speciální jídelníček na míru, který bývá v běžném životě obtížné dodržet. Samozřejmě, předpokládá to, že ani ve dnech s normální stravou se nebudete přejídat a rozhodně se vyplatí, když zároveň přidáte na pohybu. Zvýší se tak váš energetický výdej a zároveň tím přinutíte svůj metabolismus k vyšším výkonům.
A když tu zaznívá slovo „půst“, nemusíte se bát, protože i v odlehčovací dny si můžete něco k jídlu dát, rozhodně nejde o nějaké dlouhodobé, nebo dokonce nebezpečné hladovění. Přesto se nedoporučuje, aby dietu 5:2 drželi lidé se zdravotními potížemi, dlouhodobě nemocní či těhotné a kojící ženy, tyto skupiny potřebují přece jen zcela vyrovnaný příjem energie.
Největším propagátorem diety je britský televizní novinář Michael Mosley, který o ní spolu s publicistikou Mimi Spencerovou napsal knihu. Oba se dlouhodobě zabývají vlivem výživy na zdraví a vyšli z moderních vědeckých poznatků, proto jejich doporučení většinou schvalují i lékaři a odborníci na výživu.
Radí, abyste pět dní v týdnu jedli jako obvykle, ale zbylé dva dny byste neměli sníst více než 2100 kilojoulů (ženy) nebo 2500 (muži). Je to necelá půlka toho, co se doporučuje jako redukční jídelníček při dlouhodobé dietě. Je přitom vcelku jedno, jakým způsobem si oněch necelých dva a půl tisíce kilojoulů rozložíte do jednoho dne, můžete je sníst najednou, stejně jako na tři nebo pět porcí. Samotní autoři jako nejosvědčenější způsob doporučují, abyste si nechali polovinu na snídani a polovinu na večeři tak, aby mezi nimi bylo přibližně dvanáct hodin hladovění. Podle nich to svědčí rychlosti spalování i v následujících nepostních dnech. Pokud například fyzicky těžce pracujete, můžete si dietu modifikovat a také v postní dny si dát zhruba tři tisíce kilojoulů.
Důležité je, aby dva odlehčovací dny nešly hned po sobě. Naopak, měly by být co nejvzdálenější, ideálně se k tomu hodí například pondělí a čtvrtek. Případně úterý a pátek, pokud míváte například pondělky náročnější kvůli pracovním poradám. Doporučuje se, aby postní dny nepřipadaly na víkend, kdy se dají čekat různé návštěvy a akce, na kterých se bude servírovat jídlo či pít alkohol.
V postní dny byste se měli snažit o to, aby byla vaše strava sice lehká, ale zároveň bohatá na živiny – pro jednou byste mohli vynechat například sacharidy, ale sníst dost ovoce, zeleniny a k nim nějaké bílkoviny, na pití se nejlépe hodí voda bez bublinek.
Dieta se dá držet nějaký čas, ale zrovna tak z ní můžete udělat trvalý způsob stravování s tím, že odlehčovací dny nemusí být tak přísné. Pokud si budete hlídat příjem bílkovin a zároveň cvičit, nemusíte se bát ani toho, že sice zhubnete, ale také ztratíte svaly.
Monika Bartolomějová, hlavní výživová specialistka NUTRIADAPT
Výhodou stravování 5:2 je, že nechává metabolismus stále na pozoru a nenechá ho usnout. Výkyvy energetického příjmu ho nutí stále pracovat. Na druhou stranu ale dieta 5:2 nic neříká o složení stravy a zastoupení jednotlivých živin (sacharidy, tuky, bílkoviny), což je důležité sledovat. Pozor je však také nutné dávat na to, aby ve dnech bez půstu nebyl příjem naprosto nekontrolovaný a aby jídelníček nevypadal tak, že sníte všechno, co vám přijde pod ruce. V tom případě by vám ani den s nízkým příjmem nemusel vykompenzovat to, co jste snědli dny předešlé.