5 vajec
10 lžic třtinového (kokosového) cukru
10 lžic špaldové mouky
5 lžic másla
1,5 odtučněného tvarohu
500 g borůvek – nejlépe lesní
kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
javorový sirup nebo med
špetka soli
Oddělíme žloutky od bíků a se špetkou soli vyšleháme z bílků hustý sníh. Žloutky vyšleháme do husté pěny společně s cukrem. V závěru lehce zašleháme máslo. Opatrně promícháme s bílky a moukou. Těsto nalijeme do předem vymazané a moukou vysypané (kulaté) formy na koláč. Pečeme v troubě předehřáté na 180 – 200 °C asi 25 – 30 minut. V misce si smícháme tvaroh s javorovým sirupem a citronovou kůrou. Třetinou směsi namažeme koláč, posypeme hustou vrstvou borůvek a pokapeme je javorovým sirupem nebo medem. Navrch opatrně namažeme zbylé dvě třetiny tvarohu. Nakonec koláč ještě dozdobíme borůvkami.
TIP: Tento koláč můžete udělat například s rybízem, meruňkami, třešněmi apod. Pokud použijete suroviny ve vysoké kvalitě, bude sice zdravější než například drobenkový koláč, ale stále se jedná o významný zdroj energie pocházející především ze sacharidů. Proto se budete muset spokojit s jedním kouskem. Pokud koláč doplníte kopečkem kvalitního bílého jogurtu , snížíte tak glykemický index dezertu.
Borůvky:
Obsahují velké množství vitamínu C. Chrání sliznice a pomáhají zmírňovat záněty. Zároveň jsou výbornou prevencí proti rakovině a také antioxidantem – zpomalují stárnutí. Ženy jistě potěší to, že tlumí menstruační bolesti a mají velmi nízkou kalorickou hodnotu, jsou tedy vhodné do redukčního jídelníčku.
6 porcí | doba přípravy 40 minut | 1390 kJ / 332 kcal