2 polévkové lžíce olivového oleje
2 ks červené cibule
3 polévkové lžíce kari pasty
1 ks čerstvé chilli papričky
2 čajové lžičky zázvoru
1 snítku čerstvého koriandru
3 střední batáty
400 g uvařené cizrny
8 měkkých rajčat
400 g listového špenátu
400 ml light kokosového mléka
Na pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce olivového oleje. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Restujeme, dokud cibule nezměkne. Přidáme kari pastu a vše spojíme. Očistíme a najemno nakrájíme chilli papričku, nastrouháme zázvor. Přidáme nadrobno nasekaný koriandr. Batáty nakrájíme na 2 cm velké kostičky. Přidáme okapanou cizrnu. Rajčata nakrájíme na drobné kousky a přidáme do směsi, kterou ještě povaříme asi 10–15 minut. Jakmile jsou batáty měkké, přidáme špenát. Přilijeme kokosové mléko a zredukujeme tekutinu tak, až směs vytvoří omáčku. Můžeme servírovat s neloupanou rýží, kterou uvaříme standardním způsobem a dochutíme najemno nasekaným koriandrem.
TIP: Pokud se vám nedaří omáčku zahustit, můžete část pokrmu rozmixovat, což zdravě nahradí klasické zahuštění moukou.
BATÁTY
Tyto sladké brambory patří k jednomu z nejzdravějších druhů zeleniny. Obsahují mimo jiné betakaroten, lutein, mnoho vlákniny a vitamin B6. Jedna střední batáta dodá tělu cca 187 % doporučené denní dávky betakarotenu. Ten je nezbytný pro správnou funkci zraku a podporuje mladistvý vzhled pleti. Lze je používat na pyré, do krémů, nebo k zahuštění omáček. Vyzkoušejte je rozmačkané s mákem a javorovým sirupem. Nejen vaše děti si tyto „zdravější škubánky“ zamilují.
6 porcí | doba přípravy 60 minut | 1354 kJ / 324 kcal