85 g cizrny (předem namočené)
1 polévková lžíce citrónové šťávy
2 polévkové lžíce tahini
30 g koriandru
200 g batátů
1 polévková lžíce kokosového oleje
1 ks červené cibule nakrájené nadrobno
2 rozdrcené stroužky česneku
1 kávová lžička mleté kurkumy
1 kávová lžička mletého římského kmínu
2 kávové lžičky nadrobno nakrájené červené chilli papričky
Namočenou cizrnu scedíme a propláchneme pod studenou vodou. Dáme ji do hrnce s 500 ml vroucí vody, přikryjeme a na mírném plameni vaříme asi 1 hodinu doměkka.
Kousky batátů uvaříme v páře 15 minut, až změknou.
Zatímco se batáty vaří, rozehřejeme olej v pánvi a zlehka na něm osmažíme cibuli a česnek až změknou. Přidáme kurkumu, římský kmín a chilli papričku a smažíme ještě 2 minuty.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Cizrnu, batáty, citronovou šťávu, tahini a koriandr dáme do robotu a mixujeme asi 10 vteřin, aby se vše pouze nahrubo rozsekalo – cílem není hladké pyré. Směs vysypeme z robotu do velké mísy a přidáme osmaženou cibulovou směs z pánve. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Směs rozdělíme na 16 stejně velkých porcí, ze kterých vytvarujeme kuličky. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě 20 minut.
Vyndáme z trouby a necháme několik minut vychladnout na drátěné mřížce, aby kuličky ztuhly. Kuličky podáváme teplé nebo studené.
2 porce | doba přípravy 100 minut | 740 kJ / 177 kcal
Vhodné pro vegetariány, zdroj vlákniny