1 velká plechovka tuňáka
400 g uvařené cizrny
hrst petrželky
čerstvě mletý pepř
sůl
2 polévkové lžíce ovesné mouky (mleté vločky – můžete použít i bezlepkové)
1 lžička sušené citronové trávy (můžete nahradit pár kapkami citronu)
2 vejce
Minimálně 8 hodin předem si namočte cizrnu. Tu potom uvařte doměkka. Můžete použít i cizrnu v plechovce, tu ale propláchněte vodou, aby se zbavila přebytečné soli. Rozmixujte ji v mixéru spolu s vejci a okapaným tuňákem. Přidejte veškeré koření a bylinky. Podle chuti osolte nebo opepřete. Ze směsi udělejte placky ve tvaru burgerů. Pro správnou konzistenci zahustěte vločkami, popřípadě cizrnovou moukou, pokud je to potřeba. Pečte nejlépe na pečícím papíře v troubě při teplotě 180 °C asi 40 minut. Hotové burgery budou z obou stran zlatavé.
TIP
Burgery chutnají skvěle se zeleninovým salátem i samotné. Pokud chcete vydatnější jídlo, pak je podávejte s celozrnnou houskou a jogurtovým dipem. Dávejte pozor, aby houska byla skutečně celozrnná, nikoliv vícezrnná, sedmizrnná, cereální a podobně.
RYCHLÝ DIP
Smíchejte jogurt, utřený česnek, bylinky, sůl a pepř a je hotovo.
PRAKTICKÁ RADA: Toto je skvělá varianta jídla s sebou do práce, na výlet, do školy, do auta. Chutná totiž skvěle, i když nemáte možnost si jídlo ohřát.
CIZRNA: Cizrna je naše nejcennější luštěnina, hodí se do pomazánek i do salátů. Z cizrnové mouky si připravíte chutné lívanečky, nebo s ní zdravěji zahustíte omáčku. Neobsahuje lepek a je tak vhodná pro celiaky. Diabetici ji zase ocení pro její nízký glykemický index. Obsahuje 15 – 30 % rostlinných bílkovin, vitaminy skupiny B a je také významným zdrojem vápníku.
3 porce | doba přípravy 50 minut | 1381 kJ / 330 kcal