TĚSTO:
200 g sušenek s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin
2 lžíce mléka
3 lžíce kokosového oleje
NÁPLŇ:
750 g – 1 kg tvarohu
2 vejce velikosti L
2 lžíce kukuřičného škrobu
javorový sirup dle chuti
REBARBOROVÝ PŘELIV:
asi 300 g stonků rebarbory (předem očistíme, oloupeme)
asi 4 polévkové lžíce javorového sirupu
1 lžička mleté skořice
2 lžíce přepuštěného másla ghí
čerstvá máta na ozdobu
Předehřejeme si troubu na 200 °C. Sušenky rozdrtíme najemno v mixéru. Směs promícháme v misce s mlékem a kokosovým olejem. Takto připravené těsto rovnoměrně vmáčkneme do dortové formy, kterou už nemusíme vytírat tukem. Dáme do trouby a pečeme asi 10 minut.
Mezitím si ušleháme tvaroh spolu s vejci. Na závěr přimícháme kukuřičný škrob a javorový sirup podle chuti. Počítejte ještě se sladkou rebarborovou omáčkou, proto cheesecake slaďte přiměřeně. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 45 minut. Upečený dort by měl být nahoře lehce zlatavý a neměl by se po vyndání z trouby příliš třást. Dáme vychladnout minimálně na 4 hodiny do chladničky, nejlépe však do druhého dne.
Připravíme si rebarborový přeliv. Oloupanou a očištěnou rebarboru nakrájíme na malé kostičky, zlehka podlijeme vodou a podusíme ve středně velkém hrnci. Necháme odpařit tekutinu, osladíme, přimícháme trochu másla ghí a dochutíme skořicí. Jednotlivé kousky dortu podáváme přelité omáčkou z rebarbory.
Rebarbora je výborná pro vysoký obsah vitaminu C a vitaminu skupiny B. Obsahuje ale také kyselinu šťavelovou. Není tedy vhodná pro těhotné, kojící ženy, malé děti a pro osoby s onemocněním ledvin. Konzumujte pouze řapíky, nikoliv listy, a to nejlépe jen do konce května. Nikdy ne později, pak už je obsah kyseliny šťavelové opravdu vysoký.
8 porcí | doba přípravy 50 minut | 1128 kJ / 270 kcal