Citronová čočka

Suroviny

čočka (předem namočit) 200g za sucha
cibule cca 80g
směs semínek, vše po 20 gramech – slunečnicové, dýňové, piniové a lněné
kůra z 1 citronu + šťáva
bobkový list, stroužek česneku, malý kousek kůry skořice, 1 kousek anýzu
lžíce sojové omáčky, čtvrtka citronu na ozdobení

4
porce
obtížnost
1376 kJ / porce

Postup

Všechny ingredience kromě sojové omáčky a semínek zalijte vodou (asi 700 ml) a vařte na mírném plameni dokud čočka nezměkne, asi 40 minut. Pokud je potřeba čočku podlévat, použijte horkou vodu.

Uvařenou čočku smíchejte se směsí semínek a nechejte krátce prohřát. Na talíři ozdobte kůrkou citronu, bobkovým listem a zelenou snítkou.

Příloha není nutná, určitě ale můžete přidat salát ze zelených listů.

Pokud vám k čočce schází vůně něčeho uzeného, zkuste na tenké plátky nakrájené uzené tofu nebo šmakouna.

Čočka je výborným zdrojem bílkovin a vlákniny a pomáhá tedy střevům správně fungovat. Že dostatek vlákniny je prevencí rakoviny tlustého střeva určitě víte.

A pro zdravé srdíčko a cévy je přidána směs semínek – obsahují zdravé, rostlinné tuky, které umí pomáhat právě s vysokým cholesterolem.

4 porce | doba přípravy 45 minut | 1376 kJ / 329 kcal

Tuky
12,0 g
Sacharidy
37,0 g
Bílkoviny
17,0 g
Vláknina
4,0 g

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Karbanátky z červené čočky
4
porce
obtížnost
1367 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Pečený pstruh se žampiony na bylinkách
4
porce
obtížnost
1534 kJ / porce

Vaše proměny

Marta Tonarová

Člověk si pořád říká, že to není tak hrozné. Ale když dojde na fotky z dovolené...

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Marcela Součková

Přibírala jsem na váze a začala se cítit psychicky hodně špatně