3 menší, nebo 2 větší cukety
sůl, pepř
5 g majoránky
1 vejce
50 g ovesných vloček
50 g žitných vloček
130 g špaldové mouky
1 lžíce řepkového oleje
Cuketu neloupeme, jen omyjeme, osušíme a nastrouháme najemno. Dáme ji do mísy, přidáme 2 lžičky soli a promícháme. Necháme 5 minut stát, aby sůl z cukety uvolnila vodu. Přebytečnou vodu z cukety slijeme.
Přidáme 1 celé vejce, žitné a ovesné vločky, mouku, majoránku, sůl a pepř.
Vločky nenamáčíme, přidáváme k cuketě rovnou.
Tvoříme placičky a smažíme je na lžíci řepkového oleje.
Po usmažení placky položíme na talíř s ubrouskem, aby se z nich odsál přebytečný tuk.
Vhodnou přílohou jsou brambory, dušená zelenina a dresing z bílého jogurtu.
Dresing (160 g bílého jogurtu (2,4%), špetka soli, pepř, šťáva z půlky malého citronu (cca 10 ml), čerstvá bazalka (10 g), čerstvá petrželová nať (10 g)).
4 porce | doba přípravy 30 minut | 1190 kJ / 284 kcal