500 g dýně hokkaido
3-4 stroužky česneku
snítky tymiánu
sůl, pepř
10 g olivového oleje
cibule nebo šalotka
500 ml zeleninového vývaru
chilli
Dýni hokkaido není třeba loupat, pouze ji nakrájejte na kostky, naskládejte do pekáčku, osolte, opepřete, pokapejte 5 g olivového oleje, přidejte pár stroužků neloupaného česneku a snítky tymiánu.
Pečte při 180˚C asi půl hodiny.
Na zbylém olivovém oleji mezitím orestujte na drobno nakrájenou cibuli, přidejte upečenou dýni a zalijte vývarem. Nechte vařit asi 15 minut.
Upečený česnek zbavte slupky a přidejte do polévky.
Nakonec rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a špetkou chilli. Místo chilli můžete použít také kousek strouhaného zázvoru.
Pro jemnější chuť lze polévku zjemnit lžící bílého jogurtu.
3 porce | doba přípravy 45 minut | 477 kJ / 114 kcal