Fresh polévka z mrkve

Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančovým freshem dodá energii i dobrou náladu. Pro její barvu si ji oblíbí nejen malí, ale i velcí.

Suroviny

1 kg mrkve
1–2 petržele
1 střední cibule
2 polévkové lžíce másla
1 lžička mletého římského kmínu
asi 2 cm nastrouhaného zázvoru
vymačkaná šťáva z jednoho pomeranče
750 ml vody
150 ml mandlové smetany
2 polévkové lžíce pinií
extra panenský olivový olej
petrželová nať

4
porce
obtížnost
1187 kJ / porce

Postup

Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a petržel očistíme a nožem nahrubo nasekáme. Na másle ve velkém hrnci smažíme cibuli s mrkví a petrželí. 

Jakmile cibulka změkne a zezlátne, přidáme římský kmín, pomerančovou šťávu, najemno nastrouhaný zázvor a necháme ještě pár minut spolu orestovat, aby se chutě propojily. Přilijeme vodu, přivedeme k varu a vaříme, dokud mrkev nebude dostatečně měkká, aby se dala rozmixovat.

Tyčovým mixérem vytvoříme hladký krém. Zjemníme smetanou a ještě krátce povaříme. Podáváme zakápnuté extra panenským olivovým olejem a posypané piniovými oříšky, ozdobíme nasekanou petrželovou natí.

TIP: Pokud si přejete hustější polévku, použijte neutrální Family In PLUS, nemění chuť pokrmu a zdravě nahradí jíšku. Vaší polévce navíc dodá hodnotné bílkoviny.

PINIOVÉ OŘÍŠKY – pinie se neprávem nazývají oříšky, ale ve skutečnosti jsou to semínka borovice. Díky obsahu vitaminu B1 a esenciálních mastných kyselin jsou vhodným pomocníkem při poruchách nervové soustavy. Pomáhají proti stresu a doporučují se konzumovat při psychickém vypětí. Jsou také například základem italského bazalkového pesta.

4 porce | doba přípravy 40 minut | 1187 kJ / 284 kcal

Další recepty

30 minut
Polévky
Vánoční recepty
Obědy
Večeře
Rybí vývar s filety
4
porce
obtížnost
1400 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
30 minut
Polévky
Jemný hráškový krém
5
porcí
obtížnost
1026 kJ / porce

Vaše proměny

Petra Wojnarová

Největší radost mám z toho, že jsem se pro svého manžela stala znovu atraktivní, a i když mě nikdy v hubnutí nepodpořil, teď jen chodí a chlubí se, co jsem dokázala

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí