45 g kaštanové mouky
105 g bezlepkové mouky (lze použít kombinace – například rýžová, pohanková, tapioková)
50 g pudrového cukru
100 g másla
1 žloutek
½ ČL nastrouhané kůry z citronu
70 g višňového džemu
Mouku s cukrem prosejeme na vál a vytvoříme uprostřed důlek, do kterého vložíme žloutek a citrónovou kůru. Kolem hromádky poklademe na plátky nakrájené máslo. Vytvoříme hladké linecké těsto a vložíme jej minimálně na hodinu do ledničky.
Troubu předehřejeme na 175°C.
Těsto vyválíme na přibližně 2–3 mm tenkou placku a vykrajujeme tvary, které opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Cukroví pečeme 5–6 minut ve vyhřáté troubě na 175°C.
Po upečení jednotlivé kousky opatrně přendáme na chladnou rovnou plochu a necháme vychladnout. Po několika hodinách, když už se cukroví tolik nedrolí, vždy jeden kousek potřeme džemem a přiklopíme druhým kouskem.
TIP: Džem vybírejme spíše kyselejší. Chuť se bude krásně snoubit spolu s nasládlým těstem. Pokud koupíme džem, ve kterém budou větší kusy ovoce, můžeme jej rozmixovat tyčovým mixérem.
TIP: Vyzkoušejte také Linecké cukroví ze špaldové mouky.
26 porcí | doba přípravy 340 minut | 267 kJ / 64 kcal
Pečené