Kaštanové linecké cukroví

Linecké cukroví patří k vánočním standardům, tak neváhejte a upečte si třeba i tuto jeho bezlepkovou variantu.

Suroviny

45 g kaštanové mouky
105 g bezlepkové mouky (lze použít kombinace – například rýžová, pohanková, tapioková)
50 g pudrového cukru
100 g másla
1 žloutek
½ ČL nastrouhané kůry z citronu
70 g višňového džemu

26
porcí
obtížnost
267 kJ / porce

Postup

Mouku s cukrem prosejeme na vál a vytvoříme uprostřed důlek, do kterého vložíme žloutek a citrónovou kůru. Kolem hromádky poklademe na plátky nakrájené máslo. Vytvoříme hladké linecké těsto a vložíme jej minimálně na hodinu do ledničky.

Troubu předehřejeme na 175°C.

Těsto vyválíme na přibližně 2–3 mm tenkou placku a vykrajujeme tvary, které opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

Cukroví pečeme 5–6 minut ve vyhřáté troubě na 175°C.

Po upečení jednotlivé kousky opatrně přendáme na chladnou rovnou plochu a necháme vychladnout. Po několika hodinách, když už se cukroví tolik nedrolí, vždy jeden kousek potřeme džemem a přiklopíme druhým kouskem.

TIP: Džem vybírejme spíše kyselejší. Chuť se bude krásně snoubit spolu s nasládlým těstem. Pokud koupíme džem, ve kterém budou větší kusy ovoce, můžeme jej rozmixovat tyčovým mixérem.

TIP: Vyzkoušejte také Linecké cukroví ze špaldové mouky.

 

 

26 porcí | doba přípravy 340 minut | 267 kJ / 64 kcal

Pečené

Tuky
4,0 g
Sacharidy
7,0 g
Bílkoviny
0,0 g
Vláknina
0,0 g

Další recepty

15 minut
Dezerty
Vánoční recepty
Matcha kuličky s citrónem
30
porcí
obtížnost
292 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Dezerty
Vánoční recepty
Špaldová vánočka
10
porcí
obtížnost
1741 kJ / porce

Vaše proměny

Helena Vyvlečková

Nejhorší bylo, že jsem si pomalu přestala důvěřovat

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku