BURGERY:
500 g masa ze spodních krůtích stehen
bylinky – rozmarýn, tymián
1 ks cibule
sýr do 30 % tuku
rajče
ledový salát
GRILOVANÁ ZELENINA:
1 ks červené cibule
olivový olej
lilek
cuketa
rajčata (cherry)
česnek
4 ks celozrnných housek (bulky)
MAJONÉZA:
citronová šťáva
řecký jogurt
1 lžička hořčice
sůl, pepř
olivový olej
Maso nameleme na mlýnku na maso. Smícháme s najemno nasekanou cibulkou a bylinkami. Osolíme a opepříme. Ze směsi připravíme 4 stejně velké burgery. Dáme do lednice pod fólii odpočinout.
Zeleninu (lilek, cuketu, rajčata a cibuli) omyjeme a nakrájíme na půl centimetru vysoké plátky – rajčata stačí přepůlit. Zeleninu promícháme se sekanými bylinkami, nasekaným česnekem a pokapeme olejem. Vložíme do pekáčku, který jsme předtím vytřeli olivovým olejem, osolíme a opepříme. Dáme grilovat do trouby na 200 °C asi 25 minut.
Maso vyndáme z fólie a vytvoříme z něj 4 bochánky, do kterých uděláme na jedné straně důlek. Burgery vložíme na gril,popřípadě do trouby předehřáté na 200 °C. Pamatujte si, že maso se smí otočit jen jednou, aby z něj nevytekla šťáva.
Pečte asi 20 minut, dokud nebude dokonale propečené. Bulky podélně rozkrojíme a dáme na chvíli opéct dokřupava na mřížku do trouby.
Mezi tím si připravíme majonézu tak, že smícháme všechny suroviny a dokonale je prošleháme metličkou.
Spodní část bulky potřeme majonézou, na ni dáme jeden kus masa, plátek sýra, salátu a přidáme ještě plátek rajčete. Přiklopíme druhou částí bulky.
Vše můžeme spojit špejlí, aby burger lépe držel pohromadě. Servírujeme společně s grilovanou zeleninou.
4 porce | doba přípravy 50 minut | 2216 kJ / 530 kcal