400 g kuřecích prsou
1 lžíce mletého koriandru
olivový olej
200 g špaldových krup
1 citrón
1 svazek ředkviček
1 brokolice
2 lahůdkové cibulky
3 stonky máty
2 lžíce panenského oleje
3 lžíce vinného octa
2 lžíce slunečnicových semínek
mix klíčků (řeřicha, cizrna)
V osolené vodě se šťávou z citrónu uvaříme špaldové kroupy. Trvá to asi 30 - 40 minut. Pokud je předem namočíme, zkrátíme tak dobu vaření. Z brokolice odkrojíme košťál a rozdělíme ji na menší růžičky. Dáme do většího hrnce s vroucí vodou a vaříme asi 4 minuty do křupava. Povařenou brokolici ihned zchladíme studenou vodou. Zachová si tak krásně zelenou barvu. Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a okořeníme koriandrem. Opékáme na pánvi s trochou oleje asi 3 minuty z každé strany. Ředkvičky očistíme, rozpůlíme, jarní cibulku spolu s lístky máty nakrájíme nadrobno.
Vše promícháme v míse s extra panenským olivovým olejem a octem, osolíme a opepříme dle chuti. Kroupy scedíme, propláchneme studenou vodou, vysypeme do velké mísy a smícháme s připravenou směsí oleje a zeleniny. Takto ochucené kroupy rozdělíme na jednotlivé porce a poklademe brokolicí. Hotové kuřecí plátky nakrájíme na kostičky a spolu s nasucho orestovanými slunečnicovými semínky přidáme k salátu. Hotový salát dozdobíme klíčky. Podáváme zakápnuté olivovým olejem a s čerstvě mletým pepřem.
ŠPLADA: Prastará odrůda pšenice, která se ale od pšenice jako takové liší mnohem více než lehce tmavou barvou a oříškovou chutí. Pro svůj nízký glykemický index je vhodná pro diabetiky. Špalda je hlavně zdrojem vitamínu B1 a vitamínu B3. Obsahuje také vápník, hořčík a železo. Je cenná i pro vysoký obsah vlákniny.
Špaldu můžete koupit jako celé zrno, rozemletou na mouku nebo krupici a nebo také ve formě špaldových vloček. Pro děti je rozhodně vhodnější než bílá pšeničná mouka.
4 porce | doba přípravy 50 minut | 1520 kJ / 363 kcal