2 lžíce řepkového oleje
1 nadrobno nakrájená cibule
2 stroužky najemno nasekaného česneku
1 kg mrkve (nastrouhané nahrubo)
2 lžičky mletého římského kmínu
kůra i šťáva z poloviny citrónu
750 ml zeleninového vývaru
mořská sůl
150 g kozího sýra
hrst nahrubo nasekané máty
hrst nahrubo nasekané hladkolisté petrželky
asi 1 cm zázvoru
Do většího kastrolu nalijeme olej. Opékáme na něm cibuli a česnek do té doby, než zesklovatí. Přidáme mrkev, koření a citrónovou kůru se šťávou. Lehce opékáme, aby mrkev nasákla chuť. Zalijeme vývarem a trochou vody (množství vody volíme s ohledem na to, kolik chceme porcí). Dle chuti dosolíme a vaříme, dokud není mrkev měkká. Zázvor očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Přimícháme do polévky. Vše spolu rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence. V případě, že by se nám polévka zdála příliš hustá, přilijeme trochu vody a ještě chvíli prohříváme na plotně.
Polévku rozlijeme do talířů, na každou porci rozdrobíme trochu kozího sýra a posypeme lžící nasekané petrželky a máty. Můžeme zakápnout trochou olivového oleje.
TIP: Pokud chcete polévku podávat jako hlavní jídlo, můžete přidat opečený celozrnný chléb nakrájený na kostičky.
4 porce | doba přípravy 20 minut | 1139 kJ / 272 kcal
Vhodné pro vegetariány, vhodné pro děti, vhodné pro diabetiky, zdroj vlákniny, nízký GI