4 šálky cizrny
1 plechovka rajčat
1 polévková lžíce GHÍ – přepuštěného másla
1 žlutá cibule
2 lžičky římského kmínu
1 lžička skořice
2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky kurkumy
1/2 lžičky kardamonu
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku
hrst rozinek
hrst nesířených sušených meruněk
1/4 šálku nasekané čerstvé petrželové natě
bazalka
sušená rajčata
šťáva z citronu
Rozehřejte máslo na hlubší pánvi, na něm zpěňte cibulku do měkka.
Přidejte všechno koření a rychle orestujte.
Přidejte utřený česnek s nastrouhaným zázvorem a opět velice rychle restujte, asi půl minuty.
Do směsi přidejte rajčata nebo protlak, rozinky, předem pokrájené meruňky, sušená rajčata, bazalku, trochu vody (nebo i šťávu z rajčat) a přiveďte k varu.
Přidejte uvařenou cizrnu (můžete použít i v plechovce, ale před použitím z ní slijte tekutinu a propláchněte ji tekoucí vodou).
Vařte, dokud se neodpaří poslední přebytečná voda.
Nakonec dochuťte čerstvě mletým pepřem, čerstvými bylinkami, citronovou šťávou, popřípadě solí, nasekanou petrželkou nebo jarní cibulkou.
Lze podávat s rýží, jako samostatný pokrm nebo jako studený cizrnový salát.
4 porce | doba přípravy 30 minut | 1583 kJ / 378 kcal