200 ml polotučného mléka
30 g droždí
30 ml čekankového sirupu (lze nahradit medem)
10 g třtinového cukru (1 PL)
100 g ovesných vloček
150 g špaldové celozrnné mouky
50 g kaštanové mouky (lze nahradit např. kokosovou, pohankovou)
špetka soli (podle chuti)
34 g žloutků (ze 2 ks slepičích vajec)
33 g bílku na pomazání (z 1 slepičího vejce)
1 PL citrónové kůry
60 g kokosového oleje (lze nahradit máslem)
100 g rozinek
50 g mandlí na posypání (lze nahradit např. vlašskými ořechy)
Ve vlažném mléce rozmícháme třtinový cukr a nadrobíme do něj droždí. Dobře zamícháme, přikryjeme a dáme na cca 15 minut odležet, aby vznikl kvásek. Poté přilijeme sirup (nebo med).
Ve větší míse smícháme mouky, jemně pomleté ovesné vločky a sůl.
Kvásek smícháme s moučnou směsí, přidáme žloutky, citrónovou kůru a vypracujeme těsto.
Po pár minutách hnětení přidáme do těsta kokosový olej (nebo změklé máslo) a rozinky a znovu zapracujeme do těsta.
Finální těsto přikryjeme utěrkou a dáme na cca hodinu vykynout na teplé místo.
Těsto přendáme na pomoučněný vál a vypracujeme bochánek, který přemístíme na plech vyložený pečicím papírem.
Nakonec jej potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme nasekanými mandlemi.
Pečeme cca 40–45 minut při 175 °C.
12 porcí | doba přípravy 120 minut | 916 kJ / 219 kcal
Vhodné pro celou rodinu a vegetariány, zdroj vlákniny