150 g čekankového salátu
150 g polníčku
1 pomeranč
1 granátové jablko
1 větší hruška
150 g kozího sýra
asi 10 půlek vlašských ořechů
2 lžíce vinného octa
1 ČL medu
2 lžíce dýňového oleje
sůl
pepř
Oba saláty očistíme a natrháme, případně pokrájíme nahrubo. Pomeranč důkladně oloupeme. Z pomeranče a z půlky granátového jablka vymačkáme šťávu, smícháme ji s octem, solí, pepřem, medem a olejem. Hrušku oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na menší kousky. Z druhé půlky granátového jablka vyjmeme kuličky. Ovoce promícháme s pokrájenými listy salátů. Ve větší míse lehce smícháme s připraveným dresinkem. Kozí sýr natrháme na hrubší kousky a poklademe na salát. Ořechy orestujeme na suché pánvi a salát jimi dozdobíme.
NĚCO NAVÍC: Špaldový toastový chléb opečte nasucho a pokrájejte na velké kostky. Krutony přidejte do salátu, aby se zvýšila jeho nutriční hodnota. Jedna porce pak vystačí na oběd nebo vydatnou večeři.
ZÁLIVKY do zeleninových salátů
Salát je považován za jeden ze symbolů zdravé výživy. Čerstvá zelenina, která obsahuje dostatek vlákniny a minerálních látek se může ale rázem proměnit v kalorickou bombu, pokud použijete nevhodný dresink. Například ty s vysokým obsahem cukru nebo těžké majonézové dresinky, které zpravidla obsahují příliš velké množství tuků. Při výběru obědového salátu proto mějte výběr vhodného dresinku vždy na paměti.
TIP: Pokud si zálivku připravujete doma, nahraďte cukr šťávou z ovoce a majonézu kvalitním jogurtem. Nedochucujte větším množství soli. Není potřeba.
KOZÍ SÝR:
Díky odlišným vlastnostem mléka, jsou kozí sýry vhodné i pro ty, kteří mají alergii na kravské mléko. Obsahují mnoho bílkovin a minerálních látek - především vápník, draslík, hořčík, fosfor a vitamíny skupiny B. Konzumace kozího mléka přispívá ke zvýšení obranyschopnosti organismu. Jedinou nevýhodou kozích sýrů je, že bývají velmi tučné. Proto je jezte v menších porcích. Při redukční dietě upřednostňujte čerstvé kozí sýry s obsahem tuku do 30 %.
2 porce | doba přípravy 20 minut | 2117 kJ / 506 kcal