600 g jahod nebo jiného ovoce
20 g domácího vanilkového cukru (nebo třtinového)
80 g třtinového cukru
200 ml kokosového mléka z plechovky (pouze tuhá část)
20 g agaru (2 balení)
250 ml rýžovo-kokosového mléka
Jahody nebo jiné ovoce rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou a přidáme vanilkový a třtinový cukr. Poté přimícháme tuhou část z kokosového mléka.
Vodu můžeme vypít nebo ji použít do nějakého smoothie.
Agar nasypeme do menšího rendlíku a přidáme k němu mléko. Zahřejeme a necháme přejít varem asi 1 minutu. Jakmile agar s mlékem lehce povaříme, zašleháme za stálého míchání do ovocného krému.
Krém nalijeme na dortový základ nebo rozdělíme do pohárů a můžeme ozdobit ovocem (jahody, maliny, borůvky apod.). Dozdobíme lístky máty či meduňky a necháme vychladit v lednici nebo chladu minimálně 1 hodinu.
TIP na výrobu domácího vanilkového cukru: Na 1 kg domácího vanilkového cukru potřebujeme alespoň 4 průměrně velké vanilkové lusky. Ty rozřízneme, vložíme do uzavíratelné dózy o objemu cca 1 litr a dosypeme třtinovým cukrem. Pokud v kuchyni využíváme vanilkové lusky, po vyškrábání dužiny použitý lusk nevyhazujeme, ale přidáme ho do dózy s třtinovým cukrem. Obsahuje totiž aroma, které vanilkový cukr ještě více vylepší. Nejen, že máme kvalitní domácí vanilkový cukr, ale 1 porce (20 g) nás vyjde na necelé 3 Kč.
8 porcí | doba přípravy 10 minut | 596 kJ / 142 kcal
Vhodné pro děti a vegetariány