1 větší vepřová panenka
1 lžíce olivového oleje
5 ks mandlí
5 ks sušených švestek
sůl
pepř
červené víno
800 g brambor
2 snítky rozmarýnu
1 lžíce másla
balsamico
Panenku omyjeme a osušíme. Do každé sušené švestky vložíme mandli. Uprostřed panenky vytvoříme ostrým nožem úzký otvor a vložíme do něj naplněné švestky. Švestka se musí v mase celá schovat. Mezitím si dáme do vroucí osolené vody vařit na malé kostičky pokrájené brambory. Předehřejeme troubu na 200 °C. Na rozpálenou pánev vlijeme olej a opékáme na něm panenku – z každé strany asi 2 minuty tak, aby se vytvořila kůrčička. Panenku lehce podlijeme vínem. Necháme vypařit alkohol, poté panenku vyjmeme a zabalíme do alobalu. Maso v alobalu vložíme na pekáček do trouby a necháme v troubě „dojít“ asi tak 8 minut, aby maso bylo uprostřed růžové.
Než se dopeče panenka, připravíme si přílohu. Uvařené a scezené brambory dáme do velké mísy. Přidáme nasekaný rozmarýn, lžíci másla a vše dobře promícháme. Panenku vyndáme z trouby, vybalíme z alobalu a necháme na prkénku ještě asi 5 minut odpočívat. Mezitím si na pánvi ohřejeme šťávu z masa, osolíme, dochutíme kapkou balsamicového octa a necháme přejít varem. Brambory naservírujeme na talíř, přidáme několik nakrájených kusů panenky a přelijeme vinnou redukcí.
4 porce | doba přípravy 50 minut | 2313 kJ / 553 kcal