Pomazánka z červené čočky

Suroviny

30g červené čočky (v suchém stavu) –
40g mrkve nastrouhané nahrubo
25g kuřecího nebo krůtího masa (za syrova)
velká lžíce oleje
malá cibulka
sůl, čerstvě mletý pepř
bazalka nebo libeček
limetková (nebo citronová šťáva)
50g celozrnné pečiva (asi 1 plátek hutného celozrnného chleba) – cca 500kJ

12
porcí
obtížnost
120 kJ / porce

Postup

Čočku důkladně propláchněte a nechte okapat na cedníku.Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli a rozetřený česnek. Přidejte maso nakrájené na malé kousky a opékejte do poloměkka. Potom přisypte nastrouhanou mrkev a čočku, vše podlijte půl litrem vařící vody, zamíchejte a přiklopte. Vařte asi 20 minut na velmi mírném plameni a občas promíchejte. Na závěr dochuťte solí, pepřem, bazalkou nebo libečkem, můžete přidat ještě trochu česneku.

Pozn. Mrkev by měla být nastrouhaná na velmi jemno. Pokud jsou kusy pomazánky příliš velké, můžete rozmixovat tyčovým mixérem.

Pomazánku namažte na celozrnný chléb, např. žitný a přikrájejte na talířek zeleninu (mrkev, ředkvičky, listy salátu atd.).

Chleby můžete ozdobit např. naklíčenou řeřichou nebo rukolou, přidáte tak snídani nebo svačině na barevnosti a také na vitamínech .

12 porcí | doba přípravy 20 minut | 120 kJ / 29 kcal

Další recepty

30 minut
Pomazánky
Francouzská zálivka
2
porce
obtížnost
732 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
30 minut
Pomazánky
Svačiny
Fazolová pomazánka s červenou řepou
1
porce
obtížnost
1195 kJ / porce

Vaše proměny

Miluše Doležalová

Změna nastala při nástupu do penze, nabrala jsem během 5 let 20 kg

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel