8 menších hlaviček portobello žampionů
500 g listového špenátu
100 g sýru cottage
6 vajec
100 g vloček
2 dcl mléka
2 stroužky česneku
menší cibule
3 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Ze všeho nejdříve si připravíme špenát. Na troše olivového oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme špenát a dusíme doměkka. Nakonec přimícháme 2 vejce, osolíme, opepříme a stáhneme z plotny. Omyté žampiony zbavíme nožiček a lehce vydlabeme, potřeme celé kloboučky olivovým olejem a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Žampiony osolíme, opepříme a naplníme každý klobouček asi 2 lžícemi připraveného špenátu a dáme na 10 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů. Po 10 minutách ještě na každý žampion přidáme trochu sýra cottage a dáme opět na 10–15 minut do trouby.
Zatímco se žampiony pečou, připravíme si přílohu. Rozmixujeme vločky, přidáme 4 vejce, mléko, trochu soli a pepře. Směs vylijeme na olejem potřenou pánev. Omelety opékáme z obou stran na mírném plameni asi tak 4 minuty. Kousky omelety přidáme k žampionům a podáváme.
Žampiony portobello: Tato potravina se u nás nepoužívá příliš dlouho, ale pro své skvělé vlastnosti už si stačila získat mnoho příznivců. Tento druh žampionu je doslova nabitý vitaminy, především B6 a minerály (hlavně draslíkem). Kombinace obsažených minerálů spolu se selenem pomáhá udržovat normální srdeční rytmus a stabilní krevní tlak. Pánové ocení příznivý vliv na prostatu, dámy na štítnou žlázu. Výhodou je, že žampiony neobsahují cholesterol a tuky. minimum sacharidů – tudíž velice vhodný v redukci.
4 porce | doba přípravy 45 minut | 1361 kJ / 325 kcal