Sójový salát se zelím

Sójové boby jsou velice hodnotné pro svůj vysoký podíl bílkovin. Mají vhodné složení aminokyselin, obsahují lecitin, který je nutný pro přeměnu tuků a cukrů, a velké množství vlákniny. Jsou rovněž bohaté na minerální látky – vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo a další. Z vitaminů je zde nejvíce zastoupen provitamin A a vitaminy skupiny B. Kysané zelí má významný zdravotní přínos. Je výborným zdrojem vitaminu C, K a vitaminy skupiny B, bakterií kyseliny mléčné a minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík). Zvyšuje obranyschopnost organizmu, pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Tento salát je vhodný jako odpolední svačina.

Suroviny

30 g sójových bobů (v suchém stavu)
50 g kysaného zelí
20 g mrkve
20 g cibule
5 ml olivového oleje (1 čajová lžička)
1 g soli (špička nože)
12 g žitného knäckebrotu (1 ks)

1
porce
obtížnost
984 kJ / porce

Postup

Sójové boby uvaříme podle návodu na sáčku (je potřeba mít na paměti, že se musí den předem namočit), slijeme a necháme je okapat.

Zelí překrájíme na menší kousky, aby nebylo tak dlouhé a dalo se dobře nabírat a jíst, cibuli nakrájíme nadrobno a mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Vše promícháme ve větší misce spolu s boby, olejem a solí.

Necháme vychladit v chladničce a podáváme s knäckebrotem.

1 porce | doba přípravy 740 minut | 984 kJ / 235 kcal

Vhodné pro děti, vhodné pro diabetiky, vhodné pro sportovce, zdroj bílkovin

Tuky
11,0 g
Sacharidy
22,0 g
Bílkoviny
13,0 g
Vláknina
7,0 g

Další recepty

15 minut
Večeře
Svačiny
Mrkvová pomazánka s tofu
4
porce
obtížnost
473 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Saláty
Svačiny
Salát ze zelí s hrozny a jablky
1
porce
obtížnost
912 kJ / porce

Vaše proměny

Lenka Ersepková

Jsem veselejší, vyrovnaná sama se sebou a spokojená žena

Ivan Mariňák

Zhubl jsem v klidu a bez hladovění

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel