2 šálky uvařené nastrouhané červené řepy
½ šálku špaldové nebo čirokové mouky
2/3 šálku oleje (kokosový, řepkový) + na vymazání formy
½ šálku medu nebo javorového či agávového sirupu
3 - 5 polévkových lžic hořkého kakaa
2 čajové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
1 čajová lžička mleté skořice
1 čajová lžička rumového extraktu (není nutný)
50 g kakaových drcených bobů
3 vejce
špetka soli
Troubu si předehřejte na 200°C. Řepu najemno nastrouhejte nebo rozmixujte. V misce smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte vejce , olej, med a řepu a těsto promíchejte. Dejte do vymazané dortové formy, aby byl koláč vysoký. Vyšší je pak vláčnější. Pečte v troubě. Průběžně zkoušejte špejlí, až se přestane těsto na špejli lepit. Mělo by to trvat tak 30 min.
KAKAO
Kakao se vyrábí z upražených a rozemletých kakaových bobů. Nejlepší a pro naše tělo nejcennější je kakao nepražené, má ale trochu nakyslejší chuť.
Kakao je významný zdroj antioxidantů. Najdeme v něm také hořčík, železo, chrom, zinek a další cenné látky. Zinek je nezbytný pro správnou funkci pohlavních orgánů, jater, kůže, slinivky, atd.
Nepražené kakaové boby mají výraznou hořkou chuť podobnou vysokoprocentním čokoládám. Můžete je jíst samotné, přimíchávat do ovesných sušenek nebo do jogurtů. Výborně chutnají i v kakaových dezertech.
8 porcí | doba přípravy 60 minut | 1279 kJ / 306 kcal