Ztracená vejce na opékaném chřestu

Suroviny

1 svazek tenkého chřestu (500 g), zbaveného tuhých konců
2 lžíce extra panenského olivového oleje
½ lžičky mořské soli
6 lžic másla
2 lžíce pažitky nasekané najemno (může být i bazalka)
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce bílého octa
4 vejce
mletý černý pepř

4
porce
obtížnost
1062 kJ / porce

Postup

Troubu předehřejte na 205 stupňů Celsia.

Na velký plech s vyvýšeným okrajem rozložte v jedné vrstvě chřest. Pokapejte olejem a posypte ¼ lžičky soli.

Opékejte 13 minut nebo tak dlouho, dokud chřest mírně nezezlátne a zároveň nezkřehne.

Mezitím v malém rendlíku na mírném plameni rozpusťte máslo.

Přimíchejte pažitku, citronovou šťávu a zbylou sůl.

Směs našlehejte, odstavte z plamene a dejte si stranou.

Do velké pánve nebo kastrolu nalijte 5 cm vody s předepsaným množstvím octa a na středně silném plameni ji přiveďte k mírnému varu.

Do hrnečku nebo do misky rozklepněte vejce a opatrně ho vyklopte do slabě vroucí vodní lázně. Totéž proveďte se zbylými vejci a nechte je mírně vařit po dobu 3 minut nebo do té doby, než bílek získá pevné kontury – žloutky se zvenku zatáhnou, ale uvnitř zůstanou měkké. Kdo má rád žloutek uvařenější, nechá ho v lázni déle.

Na talíř si dejte opečený chřest, na něj položte ztracené vejce a zakápněte připraveným rozpuštěným bylinkovým máslem.

Zdroj: „Život bez pšenice, 30minutová kuchařka“

4 porce | doba přípravy 20 minut | 1062 kJ / 254 kcal

Další recepty

30 minut
Saláty
Tatarák z kapra
4
porce
obtížnost
680 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
30 minut
Saláty
Novoroční čočkový salát
4
porce
obtížnost
1812 kJ / porce

Vaše proměny

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí

Jan Zunt

Zhubl jsem 25 kg a nevidím důvod se vracet k původní životosprávě

Petra Spěváčková

Neměla jsem žádnou motivaci a místo hubnutí jsem jenom přibírala