Jak to vlastně je s cholesterolem?

05.11.2015

 
Dlouhá léta platilo, že cholesterol rovná se zlo a všechny potraviny, které ho obsahují, také. Dnes už víme, že je to složitější. Protože cholesterol rozlišujeme minimálně na hodný a zlý. A víme rovněž, že důležitá je především jejich rovnováha, která se dá kladně ovlivnit nejen jídlem, ale i přiměřeným pohybem.

NUTRIADAPT Jak to vlastně je s cholesterolem? STETOSKOPNecháváte si měřit hladinu cholesterolu v krvi? Většina lidí tak nečiní, přitom by měli.

Všichni dospělí starší dvaceti let by měli podstoupit vyšetření cholesterolu, pokud možno kompletní vyšetření lipidového profilu, každých pět let. Po čtyřicítce je na místě frekvenci zvážit, zvláště při rodovém zatížení, a nechat si cholesterol měřit třeba i jednou za rok či dva. Hypercholesterolémie neboli vysoká hladina cholesterolu se totiž vyskytuje nejen u dospělých, ale i u dětí. Například v metropoli na ni podle výzkumu, na kterém se podíleli lékaři z pražské Všeobecné fakultní nemocnice, má náběh téměř pětina školáků do 15 let. Je dobré si uvědomit, že tělo cholesterol nezbytně potřebuje. Dokáže si ho však i samo vytvořit.

HDL vs. LDL

Zatímco HDL částice zbavují tělo přebytečného cholesterolu tím, že ho dopravují do jater, LDL částice jím buňky naopak zásobují. Ani zvýšená míra HDL by se neměla přeceňovat. Některé studie totiž naznačují, že ačkoli se někteří lidé rodí s jejich zvýšenou hladinou, rozhodně o to méně netrpí nemocemi srdce a cév. Přesto platí, že zvýšená hladina LDL cholesterolu zdraví škodí. Je proto na místě snažit se jeho hodnoty držet v optimu. Doporučení zní: udržujte hladinu celkového cholesterolu nižší než 6,2 mmol/l, ideálně by to mělo být kolem 5,2 mmol/l. V některých rodinách se tento sklon dědí, je proto záhodno sledovat i děti a dospívající. U většiny lidí však tkví hlavní problém jinde – nezdravě jedí, málo se hýbou, případně kouří. Zatímco vliv jídla si je ledaskdo ochoten připustit, u pohybu je to pro mnoho lidí překvapením. Nejde přitom jen o to, že kdo se hýbe, bývá zpravidla štíhlejší, pohyb má rovněž přímý vliv na hladinu cholesterolu.

NUTRIADAPT Jak to vlastně je s cholesterolem? STEP AEROBIKPohyb přímo zvyšuje hodný cholesterol

Ukázalo se, že pravidelný pohyb po dobu třiceti minut denně (někdy se udává hodina ve vyšším tempu třikrát týdně) výrazně snižuje riziko kornatění tepen neboli aterosklerózy. To je právě důsledkem ukládání cholesterolu v cévách a jejich zužování. Často na ni navazují další onemocnění srdce a cév.

Z doporučení týkajících se pohybu, obrany před vysokými hladinami cholesterolu je jasné, že nejde o vrcholné sportovní výkony – je v podstatě v silách každého je zvládnout, protože se počítá i zdánlivě obyčejná chůze. Stačí, půjdete-li rychleji než obvykle. Nevadí, když si pohybovou aktivitu rozdělíte do více kratších úseků během dne. Stačí, když shodíte dvě kila, aby se stav cholesterolu ve vašich cévách zlepšil.

Co se týče jídla, je v prvé řadě potřeba omezit spotřebu živočišných tuků. Nejen zcela zjevných například v tučném mase, ale i skrytějších, v sýrech. Živočišné tuky by měly tvořit nejvýše třetinu celkového denního příjmu tuku. Převedeno na hmotnost, denně nejvýše 60 až 90 gramů celkem, živočišných 20 až 30 gramů. Výjimku však tvoří tuk mořských ryb, který obsahuje naopak zdraví prospěšné tuky, které pomáhají zvyšovat hodný cholesterol.

Naše nové poznatky na téma vajec a cholesterolu si můžete přečíst ZDE.

Další články

Zdraví
Strava
Čtení na víkend
Vejce, vejce a zase vejce. Známe další důvod, proč je jíst pravidelně

Snažíte se o to, abyste jedli co nejzdravěji? Pak zapomeňte na veškerá varování související s nebezpečným cholesterolem a…

akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
Zdraví
Hubnutí
Strava
Jak přežít svátky

Ať už jste fitnesska nebo věčná dietářka, zajídač emocí nebo flegmatik, skoro každý z nás řeší, jak přežít Vánoce a Silvestr…

Vaše proměny

Roxana Julieta Cascone

Zkusila jsem i různé diety, při kterých jsem zhubla, ale nevydrželo mi to dlouho a kila šla opět nahoru

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Michaela Pařízková

Plno nových chutných jídel a kila šla sama dolů