11.05.2018
Andrea Vašáková
V souvislosti s články, které jsme publikovali v posledních několika týdnech, jsme pro vás připravili rozhovor s naší odbornicí na výživu Ing. Monikou Bartolomějovou. Ta má pro vás několik dobrých rad, které vám mohou pomoci k tomu, abyste letos stihli zhubnout do plavek.
Tady bych chtěla hlavně zdůraznit to, že není dobré jít si večer lehnout s plným žaludkem. Časový interval, který by určoval, kdy si dát před spaním poslední jídlo, vlastně oficiálně neexistuje. Ty 2 hodiny se doporučují s ohledem na to, že ne každý dokáže jít spát, když něco sní těsně krátce před tím. Dále samozřejmě záleží na tom, z čeho se tohle poslední jídlo před spaním skládá a na množství. Při redukci hmotnosti doporučujeme jíst navečer spíše lehčí jídla jako např. zeleninový salát nebo netučnou rybu, zkrátka něco, s čím se nebude naše tělo trápit a dokáže to dobře a rychle strávit. Takže pokud chce člověk zhubnout, určitě by večer neměl jíst přesolené smažené brambůrky, ale dát si něco zdravějšího a lehčího. I tady je ale potřeba dbát na míru a nepřejídat se ani zeleninou, obzvláště ne škrobovou.
Vzhledem k tomu, že alkohol jsou v podstatě prázdné kalorie, které zastavují metabolismus spalování tuků, je to opravdu o tom, co nejvíce ho omezit. Pokud bych měla uvést nějaké možný povolený limit, pak bych řekla maximálně jeden bílý vinný střik (0,2 l) nebo jedno malé nízkostupňové pivo (0,3 l) za týden. Na druhou stranu by ani tato “týdenní výjimka” neměla být pravidlem.
Určitě ano. V období redukce hmotnosti je důležité nezapomínat na to, že i zmrzlina je příjmem energie. Takže o to by se mělo jíst méně a přijmout tak denně adekvátní počet kalorií. U smetanových zmrzlin a nanuků je potřeba uvědomit si také to, že smetana je bohatým zdrojem tuků. Cukry, potažmo sacharidy, které jsou u zmrzlin a nanuků samozřejmostí, všeobecně doporučujeme konzumovat spíše dopoledne. I tady ale platí pravidlo “všeho s mírou”. Zmrzlinu si tedy dejte, ale rozhodně ne každý den.
Lidé si často spojují grilování s nezdravým jídlem. Tak tomu ale samozřejmě být nemusí, záleží na tom, co si ugrilujete a jakým způsobem. Pokud to bude zelenina (cuketa, lilek, papriky) nebo libové maso (nejlépe hovězí nebo krůtí a kuřecí), rozhodně není na této tepelné úpravě nic špatného. Výborné jsou také houby, např. klasické žampiony nebo portobello. Problémem bývají u grilování také marinády, do kterých se to, co chceme grilovat, nakládá. Zde bych doporučila upřednostnit domácí přípravu před kupovanou marinádou, která může obsahovat různá aditiva, barviva a cukry a hodně soli. Když si maso nebo zeleninu naložíte do trochy oleje s kořením, bylinkami, malým množstvím soli a česnekem, je to v pořádku. Klientům, kteří s námi chtějí zhubnout, naši výživoví specialisté vymlouvají grilování tučných hermelínů, špekáčků, klobás, prorostlého vepřového masa nebo kukuřice, která obsahuje hodně sacharidů, atd.
Jedná se v podstatě o 6 týdnů. Takže, když přidá ke všem doporučením, která zazněla v předchozích odpovědích, dostatek pohybu, neměl by to být problém. Ovšem nehovoříme o redukci vyšší než 8 kilogramů. Zapomínat se - obzvláště v těchto teplých dnech - nesmí ani na pravidelný pitný režim. Pít by se měla hlavně čistá voda, sladkým a alkoholickým nápojům by se měl ten, kdo chce zhubnout, opravdu vyhýbat a dávat si je spíše výjimečně.