04.03.2015
obsahuje vysoké množství vlákniny, přibližně 17 g na 100 g sušené cizrny. Je také skvělým zdrojem draslíku, vápníku a hořčíku. Je vhodná do polévek, salátů, ale také jako příloha či hlavní jídlo.
a další typy fazolí, jako fazole ledvinkové, mungo apod., jsou zdraví prospěšným přídavkem vysokého obsahu proteinů. Jsou jedním z nejlepších zdrojů železa, obsahují velké množství kyseliny listové a jsou bohaté na rostlinnou vlákninu.
můžete přidat do salátů, polévek nebo jako přílohu. Nachází se v něm vitamín B1, ale je také dobrým zdrojem vitaminu B2, B6, niacinu a kyseliny listové.
je bohatá na železo, vápník, draslík, mangan a vitamíny skupiny B. Je také důležitým zdrojem vlákniny, obsahuje jí 30 g na 100 g sušené čočky. Je vhodná do polévek, salátů nebo jako hlavní jídlo či příloha.
nemusíte jíst pouze jednou za rok na podzim při dlabání dýně. Pochutnejte si na nich během celého roku, výborná jsou pražená. Obsahují vitamín E a zinek a jsou bohatým zdrojem základních omega-3 a 6 nenasycených mastných kyselin.
je velmi jemná a můžete ji používat jako přílohu místo rýže. Je dobrým zdrojem některých vitamínů – B1, B2, kyseliny listové, beta-karotenu, vitamínu E a C.
jsou fermentované sojové boby. Tempeh můžeme marinovat nebo prudce osmažit. Přidává se do polévek, špaget a hlavních chodů. Obsahuje všechny vitamíny řady B včetně vitamínu B12.
jsou skvělá jako „něco na zub“. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu E a vitaminu B1. Jsou také bohatá na hořčík, železo, vápník a fosfor.