1 uzený tempeh
300 g bulguru
1 cibule
několik hub shitake
2 lžíce olivového oleje
kvalitní sójová omáčka - Tamari
pepř
Bulgur uvaříme dle návodu na obale. Jakmile je uvařený, necháme v cedníku okapat. Houby shitake si namočíme ve vodě, aby změkly. Ve větším kastrolu rozehřejeme olej, na kterém orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme na menší kostičky pokrájený tempeh a houby shitake nakrájené na proužky. Chvíli společně restujeme, opepříme, podlijeme trochou horké vody, přichutíme sojovou omáčkou a společně krátce podusíme. Nakonec přidáme okapaný bulgur, promícháme a vše spolu vaříme na mírném plamenu, dokud se nevstřebá veškerá voda.
Něco navíc:
Houby shitake byly v Číně používány jako účinné afrodiziakum a jako prevence cévních mozkových příhod.
Tempeh díky fermentaci získává vysoký podíl proteinů, vláknin a vitamínů. Ve vegetariánské kuchyni nahrazuje maso.
4 porce | doba přípravy 30 minut | 1319 kJ / 315 kcal