1 velká cibule
řepkový nebo sezamový olej
4 stroužky česneku
200 g uzeného tempehu
1 menší celer (asi 150 g)
1 toustový chléb
3 velké hrsti nasekaných mladých jarních bylin (kopřivy, pampelišky)
pepř, majoránka, petřžel
sůl
200 g instatntní kukuřičné polenty
1 kostička zeleninového bujonu
Nadrobno nasekanou cibulku orestujeme na oleji, poté přidáme na tenké čtverečky celer a tempeh. Necháme asi 10 min podusit. Zatím pokrájíme na drobné kostičky toastový chléb, do něhož poté směs tempehu s celerem a posekané byliny přimícháme. Řádně promícháme a ochutíme solí, pepřem, rozmačkaným česnekem, majoránkou a petrželkou. Necháme chvilku uležet a mezitím připravíme instantní polentu, která nám směs výborně spojí dohromady.
Do 1 l vroucí vody s rozpuštěným zeleninovým bujónem postupně pomalu vsypte za stálého míchání instantní kukuřičnou krupici. Vzniklou hustou kaši smícháme se zbytkem surovin. Vzniklou hmotu přelijeme do vymazaného pekáčku, urovnáme a pečeme asi 40-50 minut.
Po upečení podáváme nakrájené na silné plátky například se zeleninovým salátkem s výhonky.
3 porce | doba přípravy 60 minut | 2396 kJ / 573 kcal