100 g černé čočky
100 g zelené čočky
2 stroužky česneku
1 cibule
1 polévková lžíce másla GHÍ
½ lžičky skořice
½ lžičky koriandru
2 lžičky Chinese five spice (směs obsahuje – badyán, sečuánský pepř, fenykl, mletou skořici a hřebíček)
2 polévkové lžíce sušeného medvědího česneku
5 černých oliv
5 zelených oliv
hrst nasekané petržele
sůl
čerstvě mletý pepř
Nejprve uvařte čočku. Můžete vařit oba druhy dohromady. Zhruba 20 minut, bez nutnosti předchozího namáčení. Čočka musí být uvařená na skus. Slijte vodu a čočku odložte stranou. Na pánvi rozehřejte máslo, nechte zesklovatět cibulku, přidejte utřený česnek a koření.
Jen zlehka orestujte a přidejte čočku a pokrájené olivy. Podle chuti směs osolte a opepřete. Ještě chvíli restujte, aby se chutě propojily.
Na závěr posypejte nasekanou petrželí a lehce promíchejte. Výsledkem by měla být sypká kořeněná čočka.
TIP:
Skvěle bude chutnat například s dušenou mrkví nebo brokolicí. Užijete si ji jako přílohu ale oživí i zeleninový salát.
ČOČKA
V obchodech je dnes již běžně dostupná nejen hnědá, ale i černá, zelená, červená a žlutá čočka. Rychle se vaří a není třeba ji namáčet. Vhodná je jako zavářka do polévek. Zmírňuje příznaky stresu a pomáhá snižovat cholesterol. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodná i pro diabetiky. Pro obsah purinů se nedoporučuje ve větším množství osobám trpícím dnou.
4 porce | doba přípravy 25 minut | 924 kJ / 221 kcal