1 vejce
2 bílky
200 g mladých kopřiv
2 stroužky česneku
1 malá cibule
zeleninový vývar
1 PL olivového oleje
kurkuma
sůl
pepř
Listy velmi mladých kopřiv omyjte a jen krátce (asi minutu) povařte v 1 litru vody, kterou osolte (kávová lžička na 1 l vody). Osolením vody zabráníte zhnědnutí kopřiv. Uvařené kopřivy nechte okapat na cedníku a lehce je rozmixujte na malé kousky. V kastrolu na oleji orestujte 1 stroužek česneku a cibulku. Můžete přidat trochu zeleninového vývaru a krátce povařte.
Přidejte kopřivy. Můžete ještě dochutit čerstvě prolisovaným česnekem a popřípadě solí. Rozpalte pánev, kterou jen lehce vytřete olivovým olejem. V misce rozšlehejte vajíčko a bílky. Osolte, opepřete a přidejte kurkumu. Vlijte do rozpálené pánve a pečte z obou stran. Na závěr přidejte dovnitř kopřivovou směs, přeložte a servírujte.
Kopřiva je léčivá rostlina, v našich podmínkách jedna z nejléčivějších. Skvěle funguje na pročištění krve a krvetvorbu. Posilňuje slinivku břišní, pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Působí preventivně proti nemocem močových cest. Je velmi vhodná na jarní kúry, protože pročišťuje trávicí trakt. Je účinná i při prevenci zácpy.
Kurkuma je koření obsahující přírodní barvivo kurkumin. Působí protizánětlivě, zlepšuje trávení tuku, podporuje detoxikační funkci jater.
TIP: Vejce jsou velmi zdravá, obsahují výborně vstřebatelné bílkoviny, vitaminy skupiny B. Pokud chceme ale omezit příjem tuků, vždy se vyhněte alespoň části žloutků.
1 porce | doba přípravy 20 minut | 692 kJ / 165 kcal