Cheesecake s rebarborovým přelivem

Cheesecake plný bílkovin jako ideální svačinka pro mlsouny i pro ty, kteří dbají o svou štíhlou linii. Jeho lahodnou chuť skvěle podtrhuje přeliv ze šťavnaté rebarbory, která je bohatým zdrojem vitaminu B a C.

Suroviny

TĚSTO:
200 g sušenek s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin
2 lžíce mléka
3 lžíce kokosového oleje
NÁPLŇ:
750 g – 1 kg tvarohu
2 vejce velikosti L
2 lžíce kukuřičného škrobu
javorový sirup dle chuti
REBARBOROVÝ PŘELIV:
asi 300 g stonků rebarbory (předem očistíme, oloupeme)
asi 4 polévkové lžíce javorového sirupu
1 lžička mleté skořice
2 lžíce přepuštěného másla ghí
čerstvá máta na ozdobu

8
porcí
obtížnost
1128 kJ / porce

Postup

Předehřejeme si troubu na 200 °C. Sušenky rozdrtíme najemno v mixéru. Směs promícháme v misce s mlékem a kokosovým olejem. Takto připravené těsto rovnoměrně vmáčkneme do dortové formy, kterou už nemusíme vytírat tukem. Dáme do trouby a pečeme asi 10 minut.

Mezitím si ušleháme tvaroh spolu s vejci. Na závěr přimícháme kukuřičný škrob a javorový sirup podle chuti. Počítejte ještě se sladkou rebarborovou omáčkou, proto cheesecake slaďte přiměřeně. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 45 minut. Upečený dort by měl být nahoře lehce zlatavý a neměl by se po vyndání z trouby příliš třást. Dáme vychladnout minimálně na 4 hodiny do chladničky, nejlépe však do druhého dne.

Připravíme si rebarborový přeliv. Oloupanou a očištěnou rebarboru nakrájíme na malé kostičky, zlehka podlijeme vodou a podusíme ve středně velkém hrnci. Necháme odpařit tekutinu, osladíme, přimícháme trochu másla ghí a dochutíme skořicí. Jednotlivé kousky dortu podáváme přelité omáčkou z rebarbory.

Rebarbora je výborná pro vysoký obsah vitaminu C a vitaminu skupiny B. Obsahuje ale také kyselinu šťavelovou. Není tedy vhodná pro těhotné, kojící ženy, malé děti a pro osoby s onemocněním ledvin. Konzumujte pouze řapíky, nikoliv listy, a to nejlépe jen do konce května. Nikdy ne později, pak už je obsah kyseliny šťavelové opravdu vysoký. 

8 porcí | doba přípravy 50 minut | 1128 kJ / 270 kcal

Tuky
0,0 g
Sacharidy
0,0 g
Bílkoviny
0,0 g
Vláknina
0,0 g

Další recepty

80 minut
Dezerty
Mandlová srdíčka máčená v čokoládě
40
porcí
obtížnost
343 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
80 minut
Dezerty
Osvěžující cheesecake
8
porcí
obtížnost
1254 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Hrkalová

Konečně jsem na váze, kterou jsem si přála

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku