Chilli kuskus jako příloha

Suroviny

250 g celozrnného kuskusu
50 g másla nebo olivového oleje
50 g rozinek, propláchnutých vřící vodou abychom se zbavili síry
400 ml zeleninového bujonu bez glutamátu
1 – 2 dlouhé červené chilli papričky, nadrobno nakrájené
2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička sladké papriky, hrst koriandru, nadrobno nasekané, hrst máty, nadrobno nasekané, šťáva ze dvou limetek

6
porcí
obtížnost
980 kJ / porce

Postup

V hrnci rozpusťte polovinu másla, vložte rozinky, kuskus, osolte, zalijte vývarem, přiklopte pokličkou a nechte 10 minut stát.

Mezitím si v pánvi rozehřejte zbytek másla a přidejte do něj papriku a kmín. Za stálého míchání zahřívejte 2 – 3 minuty, dokud nezačnete koření vonět a uvidíte změnu barvy.  Přidejte posekané chilli papričky, krátce orestujte a smíchejte s kuskusem.

Kuskus je svým složením velmi podobný těstovinám. Celozrnný kuskus je připravován z celých pšeničných zrn a je tedy mnohem bohatší na vlákninu a minerální látky než kuskus bílý. Kalorickou hodnotu mají obě varianty kuskusu asi stejnou.

Kuskus je pšeničného původu, obsahuje tedy lepek. Hodí se jako příloha masitých i zeleninových pokrmů.

Při redukční dietě jej zařazujte spíše k obědu než k večeři.

6 porcí | doba přípravy 15 minut | 980 kJ / 234 kcal

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Treska v papilotě
2
porce
obtížnost
1148 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Polévky
Obědy
Večeře
Polévka z medvědího česneku a vajíčka
2
porce
obtížnost
981 kJ / porce

Vaše proměny

Milena Vogeltanzová

Po klasických dietách šla kila znovu nahoru, někdy i o nějaké to kilo víc

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Andrea Horáková

Jak to udělat, když ráda jím a pokud jsem nervózní, ještě si něco přidám navíc?