500 g výhonků čerstvého zeleného chřestu
1 ks jarní cibulky s natí
1,5 l drůbežího vývaru
100 ml smetany 12% na zjemnění
muškátový oříšek
sůl
pepř
Chřest očistíme, oloupeme, odkrojíme dřevnaté konce a nakrájíme jej na špalíčky cca 4 cm.
Do hrnce nalijeme studený vývar, přivedeme ho k varu, přidáme chřest a nakrájenou jarní cibulku i s natí.
Vše povaříme asi 20 minut do změknutí chřestu. Několik kousků chřestu (nejlépe hlavičky) vyndáme a ponecháme si na ozdobení polévky.
Polévku rozmixujeme, dochutíme muškátovým oříškem, opepříme, osolíme a zjemníme smetanou.
Můžeme zahustit a zjemnit ještě studenou lžící másla, kterou v polévce rozmícháme, ale již nevaříme.
Polévku ozdobíme chřestem, který jsme si na začátku odložili stranou a podáváme s čerstvým pečivem nebo krutony.
4 porce | doba přípravy 30 minut | 358 kJ / 86 kcal