Citronová čočka

Suroviny

čočka (předem namočit) 200g za sucha
cibule cca 80g
směs semínek, vše po 20 gramech – slunečnicové, dýňové, piniové a lněné
kůra z 1 citronu + šťáva
bobkový list, stroužek česneku, malý kousek kůry skořice, 1 kousek anýzu
lžíce sojové omáčky, čtvrtka citronu na ozdobení

4
porce
obtížnost
1376 kJ / porce

Postup

Všechny ingredience kromě sojové omáčky a semínek zalijte vodou (asi 700 ml) a vařte na mírném plameni dokud čočka nezměkne, asi 40 minut. Pokud je potřeba čočku podlévat, použijte horkou vodu.

Uvařenou čočku smíchejte se směsí semínek a nechejte krátce prohřát. Na talíři ozdobte kůrkou citronu, bobkovým listem a zelenou snítkou.

Příloha není nutná, určitě ale můžete přidat salát ze zelených listů.

Pokud vám k čočce schází vůně něčeho uzeného, zkuste na tenké plátky nakrájené uzené tofu nebo šmakouna.

Čočka je výborným zdrojem bílkovin a vlákniny a pomáhá tedy střevům správně fungovat. Že dostatek vlákniny je prevencí rakoviny tlustého střeva určitě víte.

A pro zdravé srdíčko a cévy je přidána směs semínek – obsahují zdravé, rostlinné tuky, které umí pomáhat právě s vysokým cholesterolem.

4 porce | doba přípravy 45 minut | 1376 kJ / 329 kcal

Tuky
12,0 g
Sacharidy
37,0 g
Bílkoviny
17,0 g
Vláknina
4,0 g

Další recepty

30 minut
Hlavní jídla
Růžičková kapusta zapečená se sýrem
4
porce
obtížnost
1750 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
30 minut
Hlavní jídla
Rybí rizoto
2
porce
obtížnost
1661 kJ / porce

Vaše proměny

Marcela Součková

Přibírala jsem na váze a začala se cítit psychicky hodně špatně

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí