čočka (předem namočit) 200g za sucha
cibule cca 80g
směs semínek, vše po 20 gramech – slunečnicové, dýňové, piniové a lněné
kůra z 1 citronu + šťáva
bobkový list, stroužek česneku, malý kousek kůry skořice, 1 kousek anýzu
lžíce sojové omáčky, čtvrtka citronu na ozdobení
Všechny ingredience kromě sojové omáčky a semínek zalijte vodou (asi 700 ml) a vařte na mírném plameni dokud čočka nezměkne, asi 40 minut. Pokud je potřeba čočku podlévat, použijte horkou vodu.
Uvařenou čočku smíchejte se směsí semínek a nechejte krátce prohřát. Na talíři ozdobte kůrkou citronu, bobkovým listem a zelenou snítkou.
Příloha není nutná, určitě ale můžete přidat salát ze zelených listů.
Pokud vám k čočce schází vůně něčeho uzeného, zkuste na tenké plátky nakrájené uzené tofu nebo šmakouna.
Čočka je výborným zdrojem bílkovin a vlákniny a pomáhá tedy střevům správně fungovat. Že dostatek vlákniny je prevencí rakoviny tlustého střeva určitě víte.
A pro zdravé srdíčko a cévy je přidána směs semínek – obsahují zdravé, rostlinné tuky, které umí pomáhat právě s vysokým cholesterolem.
4 porce | doba přípravy 45 minut | 1376 kJ / 329 kcal