Cizrnová sekaná s batáty

Chutná obměna klasické sekané, která se hodí k obědu a je vhodná i pro vegetariány. Cizrna pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu. Doporučuje se zvláště těm, kdo trpí stresem a depresí. Tato luštěnina je ideální také pro těhotné ženy, protože je bohatá na kyselinu listovou, která chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy.

Suroviny

500 g batátů
480 g sterilované cizrny
2 slepičí vejce velikosti M
1 čajová lžička majoránky
1 čajová lžička kari koření
sůl
4 polévkové lžíce olivového oleje
70 g cibule
4 stroužky česneku
200 g špaldové mouky celozrnné
30 g strouhanky
400 g mrkve
400 g brokolice

8
porcí
obtížnost
1466 kJ / porce

Postup

Batáty oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme. Po vychladnutí batáty nasypeme do misky, přidáme propláchnutou cizrnu a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme vejce (část bílku si dáme stranou na potření), koření, na oleji orestovanou cibulku a rozetřený česnek. Směs důkladně promícháme s moukou. Z hmoty pak vytvarujeme šišku, kterou dáme na pečícím papírem nebo olivovým olejem vytřený plech. Potřeme zbylým bílkem, posypeme strouhankou a lehce přitiskneme. Sekanou pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C cca 40 minut dozlatova. Mezitím očistíme zeleninu, nakrájíme na menší kousky a podusíme doměkka. Hotovou sekanou podáváme spolu s dušenou zeleninou.

8 porcí | doba přípravy 75 minut | 1466 kJ / 350 kcal

Vhodné pro vegetariány, nízký glykemický index, zdroj vlákniny

Tuky
11,0 g
Sacharidy
49,0 g
Bílkoviny
13,0 g
Vláknina
11,0 g

Další recepty

15 minut
Obědy
Večeře
Brokolicová pizza se sýrem
5
porcí
obtížnost
2049 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Večeře
Houbové rizoto s rukolou
1
porce
obtížnost
1508 kJ / porce

Vaše proměny

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel