Čočková polévka po indicku

Na této polévce, vhodné k obědu nebo k večeři, si pochutná prakticky každý. Červená čočka je zdrojem vlákniny, ale nenadýmá. Neobsahuje totiž slupku. Je proto vhodná i pro ty, kterým luštěniny standardně vadí. Je plná zeleniny – tedy vitamínů a minerálních látek – a je bezlepková, bez laktózy, ideální nejen pro milovníky veganské kuchyně.

Suroviny

160 g červené čočky
3 PL olivového oleje
70 g cibule
1 stroužek česneku
100 g mrkve
50 g červené papriky
1 cm čerstvého zázvoru
30 g rajčatového protlaku
500 ml zeleninového vývaru
špetka soli
špetka skořice
150 ml kokosového mléka
hrst čerstvé petrželky

4
porce
obtížnost
1411 kJ / porce

Postup

Do vroucí osolené vody dáme vařit čočku dle návodu na obalu. Poté na oleji zpěníme ve větším hrnci nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, nastrouhanou nebo drobně nakrájenou mrkev, jemně nakrájenou papriku a nastrouhaný zázvor. Až zelenina začne měknout, přidáme rajčatový protlak a důkladně vše promícháme. Teprve poté přidáme uvařenou čočku a zalijeme vývarem. Chvíli na mírném plameni povaříme, osolíme, přidáme skořici a rozmixujeme tyčovým mixérem tak, aby v polévce stále zůstaly kousky čočky a zeleniny. Nakonec zjemníme kokosovým mlékem a podáváme ozdobené nasekanou petrželkou.

4 porce | doba přípravy 20 minut | 1411 kJ / 337 kcal

Vhodné pro: celou rodinu, pro vegetariány a vegany, zdroj vlákniny, nízký glykemický index

Tuky
19,0 g
Sacharidy
31,0 g
Bílkoviny
11,0 g
Vláknina
5,0 g

Další recepty

15 minut
Saláty
Večeře
Salát z pečených brambor
1
porce
obtížnost
1469 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Obědy
Večeře
Kachní prsa pečená se zeleninou
1
porce
1486 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Miluše Doležalová

Změna nastala při nástupu do penze, nabrala jsem během 5 let 20 kg