350 g najemno nastrouhané a okapané (vymačkané) cukety – bez jadérek
300 g pohankové mouky
1 prášek do pečiva (bez fosfátů)
1 lžička perníkového koření
špetka soli
kokos
3 celá vejce
2 lžíce horké vody
70 – 100 g rýžového (nebo jiného) sirupu
2 lžíce řepkového oleje + na vymazání plechu
2 lžíce kakaa
40 g slunečnicových semínek
50 g nasekaných vlašských ořechů
20 g čerstvě namixovaných lněných semínek
Mouku promícháme s kypřícím práškem. Do hlubší mísy si rozklepneme celá vejce. Cuketu očistíme a nastrouháme najemno. Vymačkáme přebytečnou vodu. K vajíčkům přidáme sirup a dvě lžíce horké vody. Šleháme do pěny, nejlépe ručním šlehačem. Přidáme olej a ještě chvíli šleháme. Poté přisypeme mouku, přidáme perníkové koření a nastrouhanou cuketu se špetkou soli. Přimícháme slunečnicová semínka, dvě lžičky kakaa a lněné semínko, které předem rozmixujeme v mlýnku na kávu. Nakonec přidáme posekané vlašské ořechy. Vlijeme na plech vymazaný olejem a vysypaný kokosem. Pečeme dle velikosti plechu a výšky buchty, ale přibližně 30 min při 190 °C.
NĚCO NAVÍC: Perník můžeme ještě polít hořkou 85 % čokoládou, kterou rozehřejeme a smícháme s kokosovým olejem. To ale výrazně zvýší kalorickou hodnotu celého moučníku. Komu by se těsto zdálo přece jen málo sladké, může do něj přimíchat na kousky pokrájené sušené švestky.
TIP: Perník je velmi oblíbený moučník a to nejen u dětí. Pokud si vezmete malý kousek cuketového perníku ke svačině, nebo k snídani společně s malým jogurtem, nemusíte mít výčitky, že jste zhřešili. Tento moučník má totiž minimum tuku. V tomto případě ho nahradila cuketa.
8 porcí | doba přípravy 50 minut | 1375 kJ / 329 kcal