Dýňová polévka

Suroviny

1 menší dýně Hokkaido, po vydlabání asi 400 g
zeleninový bujón (bez glutamátu)
dýňová semínka 35 g
sojová smetana (obyčejná má podobné množství kalorií) 50 ml
uzené tofu 150 g

4
porce
obtížnost
679 kJ / porce

Postup

Dýni vydrhněte kartáčkem, okrájejte případné výrůstky a stopku. Dýni rozkrojte, dužinu vydlabejte a rozkrájejte na kousky (asi 4 x 4 cm). V hrnci zalijte dýni bujónem a vařte na mírném plameni do změknutí (asi 20 minut).

Pak rozmixujte do hladka, přidejte dýňová semínka a zjemněte smetanou.

Pokud si polévku budete chtít dát jako hlavní jídlo, je nutné ještě přidat trochu bílkovin – hodí se na kostky nakrájené uzené tofu nebo šmakoun. Přidat můžete i celozrnné pečivo.

A pokud budete chtít ještě více vitamínů, přidejte na ozdobení naklíčenou řeřichu. Její pikantní chuť je v polévce opravdu vynikající.

4 porce | doba přípravy 20 minut | 679 kJ / 162 kcal

Tuky
9,0 g
Sacharidy
9,0 g
Bílkoviny
12,0 g
Vláknina
2,0 g

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Polévky
Obědy
Večeře
Grilovaný biftek se zeleninovými hranolky a dipem
1
porce
obtížnost
1591 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Polévky
Toskánská fazolová polévka
4
porce
obtížnost
959 kJ / porce

Vaše proměny

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku