Dýňové rizoto

Uvařte si dýňové rizoto. Rýže i dýně jsou bohaté na sacharidy, proto se rizoto ideálně hodí jako oběd v chladnějších dnech, třeba po fyzicky náročném dopoledni nebo po dlouhé procházce na horách.

Suroviny

2 lžíce másla
1 cibule pokrájená nadrobno
1 dcl suchého bílého vína
asi 1 l zeleninového vývaru
300 g rýže arborio
800 g dýně, očištěné, vydlabané a nakrájené na úhledné kostičky
60 g parmezánu
pepř
sůl

6
porcí
obtížnost
1938 kJ / porce

Postup

Cibulku orestujeme na másle doměkka, dáváme pozor, aby nezhnědla. Jakmile je cibulka měkká, nasypeme na ni rýži, lehce promícháme a podlijeme vínem. Pomalu přiléváme vývar. Když už to vypadá, že rýže je téměř hotová, přidáme dýni a zalijeme vodou (asi centrimetr nad úroveň dýně). Vodu necháme vyvařit, aby se dýně uvařila doměkka, zhruba 10–15 minut. Nakonec vmícháme parmezán, ochutnáme a v případě potřeby dosolíme a dopepříme.  

Něco navíc: Podáváme zalité dýňovým olejem, s hoblinami parmezánu a krůtím steakem nebo panenkou.

6 porcí | doba přípravy 45 minut | 1938 kJ / 463 kcal

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Quiche s pohankou, tempehem a smetanou Provamel
12
porcí
obtížnost
1144 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Polentové přílohové trojhránky s bylinkami
4
porce
obtížnost
614 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Vlčková

Začala jsem sama nějakým způsobem hubnout, moc to ale nešlo

Jan Zunt

Zhubl jsem 25 kg a nevidím důvod se vracet k původní životosprávě

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí