Houbové rizoto s rukolou

Chcete-li si dát k obědu nebo k večeři něco lehkého, houbové rizoto je tou správnou volbou a v této úpravě dokonce i pro vegany. Rizoto uděláte jako minutku, houby dodají vašemu tělu vlákninu a také jsou dobrým rostlinným zdrojem bílkovin. Rukola obsahuje vysoké množství vitaminu C a také hořčiny, které podporují trávení.

Suroviny

65 g rýže arborio
5 ml olivového oleje
20 g cibule šalotky
špetka soli
špetka pepře
220 ml zeleninového vývaru
20 g sušených hub (nejlépe hřib smrkový)
50 g rukoly

1
porce
obtížnost
1508 kJ / porce

Postup

Houby zalijeme horkou vodou a necháme je v misce alespoň 30 minut nabobtnat.

V hrnci rozpálíme olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Po pár minutách přidáme rýži, osolíme, opepříme a mícháme, dokud není tukem obalené každé zrníčko.

Poté přidáme okapané houby a zalijeme vývarem tak, aby byla rýže ponořená, a na mírném plameni necháme vývar do ní vsáknout. Podle potřeby doléváme zbytek vývaru, případně vodu, dokud rýže není na skus.

Hotové rizoto podáváme ozdobené lístky rukoly.

1 porce | doba přípravy 45 minut | 1508 kJ / 360 kcal

Vhodné pro celou rodinu, vegetariány, vegany a sportovce, zdroj vlákniny

Tuky
6,0 g
Sacharidy
63,0 g
Bílkoviny
12,0 g
Vláknina
8,0 g

Další recepty

15 minut
Obědy
Večeře
Biftek s grilovanou zeleninou a kuskusem
1
porce
obtížnost
1849 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Večeře
Biftek se zeleninovými hranolky a domácím dresingem
1
porce
obtížnost
1945 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Tereza Illešová

Jedno rozhodnutí, o kterém jsem netušila, že mi změní život