Falafel
400 g vařené cizrny (z konzervy)
400 g míchaných fazolí (z konzervy)
1 chemicky neošetřený citrónn
1 vrchovatá lžička mletého nového koření
1 lžíce hladké mouky
1 svazek koriandru
olivový olej
Dresink
1 stroužek česneku
1 lžička červeného nebo žlutého kari
200 g bílého jogurtu (3% tuku)
sůl
bílý pepř
olivový olej
pár kapek citronové šťávy
Salát
červená paprika
žlutá paprika
směs listových salátů
Fazole a cizrnu slijeme a propláchneme studenou vodou. Dáme do robotu. Přidáme najemno nastrouhanou kůru z citrónu, špetku soli a pepře, nové koření, mouku a stonky koriandru (lístky necháme stranou). Vše rozmixujeme dohladka, případně stíráme ze stěn mixéru. Směs vyjmeme z mixéru a vlhkýma rukama ihned tvarujeme placičky o výšce asi 1,5 cm. Placičky smažíme na pánvi s jednou lžící oleje do zlatohněda a křupava.
Papriky očistíme, nakrájíme na kousky velikosti sousta a opečeme je na grilovací pánvi se špetkou soli a pepře. Několikrát je obrátíme, dokud se neopečou z obou stran. Salátové listy promícháme a servírujeme je na talíř. Na salát položíme pečené papriky.
Pokapeme zálivkou, kterou vytvoříme smícháním všech ingrediencí. Na salát opatrně položíme falafel a podáváme.
TIP: Salát pokapaný zálivkou vypadá lépe. Pro lepší propojení chutí ale doporučujeme smíchat salát předem se zálivkou ve velké míse a sevírovat již promíchaný.
2 porce | doba přípravy 30 minut | 1506 kJ / 360 kcal