6 lžic instantní jáhlové kaše (suché směsi)
2 lžíce kokosového cukru
40 g jablečného pyré
60 g ricotty
3 lžíce mletého máku
2 dcl kokosového mléka
4 lžíce strouhaného kokosu
Nejprve si připravíme jáhlovou kaši. Do menšího kastrůlku nalijeme kokosové mléko a přidáme instantní jáhlovou kaši a kokosový cukr. Za stálého míchání na mírném plameni do cca 5ti minut vznikne velmi hustá, lepivá kaše, kterou odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Mezitím si smícháme ve větší misce ricottu s jablečným pyré (buď domácí podušená a rozmixovaná jablka nebo rychlejší varianta dětské přesnídávky bez cukru). Přidáme mák s vychladlou kaší a pečlivě všechny ingredience promícháme a spojíme v husté těsto. Těsto dáme alespoň na 30 minut do lednice, aby ztuhlo a lépe se s ním pracovalo.
Připravíme si do malého hrnečku nastrouhaný kokos a poté už jen dlaněmi tvoříme z těsta kuličky, které vždy lehce poválíme v hrnečku s kokosem. Dle velikosti takto připravíme cca 25 – 30 kuliček.
NĚCO NAVÍC: Pokud rádi snídáte obilné kaše, zkuste si začátek dne občas zpestřit touto hravou variantou. Na snídani se ke kuličkám hodí ještě čerstvé nebo sušené ovoce, případně i bílý jogurt. Po lehkém obědě si pár kuliček dopřejte bez výčitek jako dezert. Tyto kuličky jsou bez lepku. Jsou vhodné i pro vegetariány.
Kokosový cukr: Oproti třtinovému cukru nebo medu má pouze zhruba třetinový glykemický index (GI 30-35), zpracovává se šetrným způsobem, většinou ručně, a tak si zachovává velké množství živin a vitamínů, především skupiny B. Obsahuje také obrovské množství antioxidantů, čímž napomáhá prevenci proti nádorovým onemocněním.
4 porce | doba přípravy 55 minut | 731 kJ / 175 kcal