1 velké krůtí prso (vhodné k plnění) cca 400 g
2 ks sušených rajčat
1 stroužek česneku
1 lžíce GHÍ (přepuštěné máslo)
1 lžíce olivového oleje
3 stonky zeleného chřestu
1 lahůdková cibulka
1 mozzarella light
snítek rozmarýnu
Krůtí prso omyjte a osušte. Ostrým špičatým nožem v něm vytvořte otvor pro plnění. Na oleji a másle orestujte česnek a jarní cibulku, přidejte chřest pokrájený na kolečka, sušená rajčata a rozmarýn. Vše duste pod pokličkou zhruba 10 minut, , dokud chřest není na skus. Jakmile směs vychladne, opepřete ji čerstvě mletým pepřem a natrhejte do ní kousky mozzarelly. Takto vzniklou směsí plňíte krůtí prso. Naplněné prso vložte do zapékací misky a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 35 – 45 minut, dle typu trouby. Jako přílohu doporučujeme brambory ve slupce.
CHŘEST: Je to rostlina bohatá na vitamin C, E, kyselinu listovou i draslík. Má jen velmi nízký obsah kalorií a vysoký obsah mikroživin a vlákniny. Je vhodný do redukčního i racionálního jídelníčku. Pro jeho schopnost snižovat krevní tlak je vhodný zejména pro lidi, kteří se na VKT léčí. Na jaře je plný energie a navíc podporuje dobré trávení. Chřest je známý také pro své afrodisiakální účinky.
Mozzarella light – má pouze 8,5 g tuku oproti klasické verzi, která obsahuje až 20 g ve 100 g. Klasická verze vám v jedné kuličce poskytne téměř 2/3 doporučené denní dávky tuku. Cože není to pravé, pokud se právě snažíte hubnout. Mozzarella je jeden z mála výrobků, u kterého je light verze tou správnou volbou! A to nejen při redukčním jídelníčku. Na chuti to určitě nepoznáte.
4 porce | doba přípravy 45 minut | 907 kJ / 217 kcal