Lahodná mrkvová polévka se zázvorem

Na této jemné krémové polévce si pochutnáte v jakémkoli ročním období. Kombinace mrkve a zázvoru vás spolehlivě zahřeje, máta s citrónem naopak příjemně osvěží. Polévku můžete podávat buď k večeři, anebo jako neobvyklou variantu lehkého oběda.

Suroviny

2 lžíce řepkového oleje
1 nadrobno nakrájená cibule
2 stroužky najemno nasekaného česneku
1 kg mrkve (nastrouhané nahrubo)
2 lžičky mletého římského kmínu
kůra i šťáva z poloviny citrónu
750 ml zeleninového vývaru
mořská sůl
150 g kozího sýra
hrst nahrubo nasekané máty
hrst nahrubo nasekané hladkolisté petrželky
asi 1 cm zázvoru

4
porce
obtížnost
1139 kJ / porce

Postup

Do většího kastrolu nalijeme olej. Opékáme na něm cibuli a česnek do té doby, než zesklovatí. Přidáme mrkev, koření a citrónovou kůru se šťávou. Lehce opékáme, aby mrkev nasákla chuť. Zalijeme vývarem a trochou vody (množství vody volíme s ohledem na to, kolik chceme porcí). Dle chuti dosolíme a vaříme, dokud není mrkev měkká. Zázvor očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Přimícháme do polévky. Vše spolu rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence. V případě, že by se nám polévka zdála příliš hustá, přilijeme trochu vody a ještě chvíli prohříváme na plotně.

Polévku rozlijeme do talířů, na každou porci rozdrobíme trochu kozího sýra a posypeme lžící nasekané petrželky a máty. Můžeme zakápnout trochou olivového oleje.

TIP: Pokud chcete polévku podávat jako hlavní jídlo, můžete přidat opečený celozrnný chléb nakrájený na kostičky.

4 porce | doba přípravy 20 minut | 1139 kJ / 272 kcal

Vhodné pro vegetariány, vhodné pro děti, vhodné pro diabetiky, zdroj vlákniny, nízký GI

Tuky
15,0 g
Sacharidy
24,0 g
Bílkoviny
9,0 g
Vláknina
10,0 g

Další recepty

15 minut
Polévky
Toskánská fazolová polévka
4
porce
obtížnost
959 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Obědy
Večeře
Drůbeží špízy se zeleninou
2
porce
obtížnost
1753 kJ / porce

Vaše proměny

Jana Jarošová

V obchodě už mi nic nesedělo a vše mi bylo malé

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí