Linecké cukroví

Linecké cukroví patří k vánočním standardům, tak neváhejte a upečte si ho. Ta zdravější varianta vám totiž bude chutnat stejně. Dejte si pár kousků cukroví ke snídani nebo svačině a nikoliv jen tak mezi jídly.

Suroviny

200 g celozrnné špaldové mouky
100 g másla
50 g medu
1 žloutek
strouhaná kůra z půlky citrónu
kvalitní džem na slepení (rybíz, višně)

40
porcí
obtížnost
77 kJ / porce

Postup

Máslo, žloutek, citrónovou kůru a rozpuštěný med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici.

Po vytažení z lednice necháme těsto chvíli povolit, vyválíme na cca 3 mm vysoký plát a formičkami na linecké cukroví vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky apod. vždy v sudém počtu.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 10 minut. Upečené a vychladlé tvary slepujeme džemem.

Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.

TIP: Mouku můžeme vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu.

TIP 2: Vyzkoušejte také Linecké cukroví z kaštanové mouky.

40 porcí | doba přípravy 60 minut | 77 kJ / 18 kcal

Pečené

Tuky
1,0 g
Sacharidy
4,0 g
Bílkoviny
0,0 g
Vláknina
0,0 g

Další recepty

30 minut
Dezerty
Jablková bábovka se stévií
12
porcí
obtížnost
1129 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
30 minut
Dezerty
Jáhlové kuličky s mandlemi a kokosem
obtížnost
14833 kJ / porce

Vaše proměny

Andrea Horáková

Jak to udělat, když ráda jím a pokud jsem nervózní, ještě si něco přidám navíc?

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Lenka Ersepková

Jsem veselejší, vyrovnaná sama se sebou a spokojená žena