DROBENKA:
100 g ovesných vloček
100 g mandlí
100 g pohankové mouky
100 g mletých datlí
50 g kokosového nebo řepkového oleje
špetka soli
NÁPLŇ:
600 ml mandlového mléka
3 lžíce javorového sirupu
1,5 balíčku vanilkového pudinkového prášku
2 menší banány
V mixéru rozmixujeme ovesné vločky a mandle nasekáme nadrobno. Vločky, mandle a mouku se špetkou soli promícháme, přidáme datle,olej a vytvoříme drobenku. Uvaříme pudink z rostlinného mléka a osladíme jej javorovým sirupem. Polovinu drobenky vtlačíme do dortové formy o průměru 20–23 cm a hotovým pudinkem ji zalijeme.
Poklademe na kolečka nakrájenými banány, posypeme druhou částí drobenky a povrch přitlačíme. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 50 minut. Koláč můžeme dozdobit celými mandlemi, ty ale přidáme až před koncem pečení, abychom je nespálili. Krájíme a podáváme zcela vychladlé.
MANDLE
Tento druh jádra je výborným zdrojem vlákniny a zdraví prospěšných tuků a bílkovin. Mandle jsou tak zaslouženě součástí jídelníčku nejednoho sportovce. Obsahují vápník, hořčík, fosfor či zinek. Pozitivně ovlivňují elasticitu kůže a podporují mozkovou činnost. Jako u všech ořechů je i u mandlí třeba dbát na omezený příjem, obsahují totiž mnoho tuku. Před konzumací je dobré mandle namočit přes noc do vody. Zvýší se tak působení žádoucích enzymů.
TIP: Pokud použijete bezlepkové ovesné vločky i pudink, bude váš koláč přirozeně bezlepkový. Je to díky pohankové mouce, která neobsahuje lepek a je tedy vhodná pro přípravu moučníků pro osoby alergické na lepek nebo pro celiaky.
8 porcí | doba přípravy 70 minut | 1411 kJ / 337 kcal