1 kefírové mléko (450 - 500 g)
3 vejce
lžička jedlé sody
špetka soli
hrnek pohankové mouky
kokosový olej
ostružiny
citronová šťáva
javorový sirup
ricotta
máta
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a pak lehce vmícháme žloutky, prosátou mouku a kefírové mléko. Přidáme špetku soli, jedlou sodu a šleháme, dokud těsto nemá hladkou konzistenci.
Pánev potřeme kokosovým olejem, necháme zahřát a opatrně vlijeme těsto. Pečeme na mírném ohni, aby se lívance dobře propekly. V kastrůlku si ohřejeme ostružiny, které podlijeme trochou vody, zakápneme citronovou šťávou a javorovým sirupem. Část směsi rozmixujeme tyčovým mixérem a část necháme vcelku.
Lívance dáme na talíř, porci vždy polijeme ostružinami a navrch přidáme lžičku ricotty. Dozdobíme snítkou máty.
+ něco navíc – můžete přidat i další drobné ovoce (maliny, jahody nebo borůvky).
Ostružiny jsou velmi cenné pro svůj vysoký obsah vitamínů skupiny B a vitaminu C. Jsou účinné při nachlazení a podporují imunitu. Obsahují také velké množství antioxidantů. Děti je milují. Ostružiny se dnes dají koupit po celý rok, ale pokud si je nasbíráte nyní v jejich vegetační době, uděláte pro své zdraví mnohem více.
6 porcí | doba přípravy 30 minut | 1355 kJ / 324 kcal