KRAMBL:
200 g ovesných vloček (v případě intolerance zvolte bezlepkové)
100 g jakékoliv zdravé mouky (pohanková, špaldová – opět podle případné intolerance)
200 g datlí – ideálně čerstvých, rozmixovaných na hladkou pastu
200 g lískových oříšků nasekaných nadrobno
15 švestek
80 g másla (ghí)
trochu kokosového oleje
javorový sirup
lžička skořice
SKOŘICOVÝ JOGURT:
jogurt 3,5% tuku
skořice
citronová kůra z poloviny chemicky neošetřeného citronu
chia semínka
máta na ozdobu
Do velké mísy dáme ovesné vločky, pastu z datlí, mouku, nasekané oříšky a rozehřátý kokosový olej. Prsty vytvoříme drobivou konzistenci. Do suchých zapékacích formiček vložíme švestku nebo dvě a zalijeme je asi 1 čajovou lžičkou javorového sirupu. Zhusta posypeme drobenkou. Vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 200 °C 15 minut, dokud není povrch zlatavý.
Ke kramblu se skvěle hodí bílý jogurt, který sníží glykemický index moučníku.
Skořicový jogurt
Jogurt smícháme se semínky a skořicí, přidáme nastrouhanou kůru z ½ citronu a promícháme. Směsí polijeme ještě vlažný krambl a ozdobíme mátou.
8 porcí | doba přípravy 30 minut | 1585 kJ / 379 kcal