Nadýchané lívanečky s ostružinami

Může být vůbec taková dobrota jako lívanečky zdravá? Pokud je připravíte z pohankové mouky a ozdobíte zdravými ostružinami, tak ano.

Suroviny

1 kefírové mléko (450 - 500 g)
3 vejce
lžička jedlé sody
špetka soli
hrnek pohankové mouky
kokosový olej
ostružiny
citronová šťáva
javorový sirup
ricotta
máta

6
porcí
obtížnost
1355 kJ / porce

Postup

Oddělíme žloutky od bílků.  Z bílků vyšleháme tuhý sníh a pak lehce vmícháme žloutky, prosátou mouku a kefírové mléko. Přidáme špetku soli, jedlou sodu a šleháme, dokud těsto nemá hladkou konzistenci.  

Pánev potřeme kokosovým olejem, necháme zahřát a opatrně vlijeme těsto. Pečeme na mírném ohni, aby se lívance dobře propekly. V kastrůlku si ohřejeme ostružiny, které podlijeme trochou vody, zakápneme citronovou šťávou a javorovým sirupem.  Část směsi rozmixujeme tyčovým mixérem a část necháme vcelku.

Lívance dáme na talíř, porci vždy polijeme ostružinami a navrch přidáme lžičku ricotty. Dozdobíme snítkou máty.

+ něco navíc – můžete přidat i další drobné ovoce (maliny, jahody nebo borůvky).

Ostružiny jsou velmi cenné pro svůj vysoký obsah vitamínů skupiny B a vitaminu C. Jsou účinné  při  nachlazení a podporují imunitu. Obsahují také velké množství antioxidantů.  Děti je milují. Ostružiny  se dnes dají  koupit po celý rok, ale pokud si je nasbíráte nyní  v jejich vegetační době, uděláte pro své zdraví mnohem více.

6 porcí | doba přípravy 30 minut | 1355 kJ / 324 kcal

Další recepty

15 minut
Dezerty
Osvěžující cheesecake
8
porcí
obtížnost
1254 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Dezerty
Celozrnný jablečný štrúdl
10
porcí
obtížnost
1021 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Hong Ngo

Po porodu jsem přibrala 25 kg. Nyní jsem velice spokojená. Všichni tvrdí, že vypadám mladší